Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) 2023. július 10-én elfogadta a 2024. évre vonatkozó munkaprogramját, amely több változást is tartalmaz az ERC pályázatok értékelésével, finanszírozásával kapcsolatban. A változások egy része már az őszi beadású ERC Starting és Consolidator Grant pályázatokat is érinti. Ilyen például a narratív CV bevezetése (amely a kutatási eredmények kvantitatív értékelése helyett nagyobb lehetőséget ad az egyéni karrierutak, a kutatási eredmények valódi jelentőségének bemutatására), az átalányösszegű finanszírozás bevezetése az Advanced Grant esetében, a pályázati fordulók számának és a továbbjutó pályázatok számának csökkentése.

Az ERC pályázatokat érintő változásokról számos híradás jelent meg a napokban:

Az ERC honlapján megtalálható a hír az új munkaprogramról és a fontosabb változásokról.

Az alábbi linken megtalálhatják az MTA honlapján megjelent tájékoztatást az ERC pályázatokat érintő változásokról, a narratív CV bevezetéséről, az átalányalapú finanszírozásról, az értékelés változásairól: https://mta.hu/mta_hirei/valtozik-a-kutatoi-kivalosag-ertekelese-az-erc-palyazatainal-indul-a-lump-sum-finanszirozas-az-advanced-granteknel-113094

A narratív önéletrajzokkal kapcsolatban a Young Academy of Europe 2023. május 31-én egy tájékoztatást tartott, amelynek felvétele itt visszanézhető.

Az ERC 2024-es munkaprogramja itt található.

Idén két kategóriában van lehetőség ERC pályázatot benyújtani:

A Starting Grant beadási határideje 2023. október 24.

A Consolidator Grant beadási határideje 2023. december 12.