+36 1 224 6700    titkarsag@btk.mta.hu

horizon2020 logoCOURAGE new logo zoomCOURAGE (Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries)/Kulturális ellenállás: az ellenzékiség kulturális örökségének megértése az egykor szocialista országokban címmel a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont által vezetett nemzetközi konzorcium nyerte el az Európai Unió Horizon2020 keretprogramjának támogatását.


COURAGE-partners 2nA Horizon2020 az Európai Unió stratégiai kutatás–fejlesztési és innovációs programja, amely 2020-ig meghatározza az Unió e területeken folytatott tevékenységét. A támogatásokat pályázati úton, szakmai–kiválósági alapon, nemzetközi versenyben közvetlenül Brüsszelből lehetséges elnyerni. A 2016. február 1-jén induló és három évig tartó COURAGE projekt célja az egykori szocialista országok kulturális ellenzékének örökségét kezelő gyűjtemények bemutatása. A nemzetközi konzorcium fontos célkitűzése, hogy megerősítse e gyűjtemények kulturális életben betöltött helyét, illetve, hogy a kortárs európai kultúra számottevő részévé tegye az egykori kelet-európai ellenzék örökségét. Az átfogó vizsgálat 16 országra terjed ki az egykori NDK-tól a balti államokon át Ukrajnáig. A gyűjtemények minél hatékonyabb társadalmi hasznosítását szemináriumok, filmfesztivál, mozgó kiállítás, internetes adatbázis és tananyag segíti majd minden egyes országban.

Tíz ország tizenkét egyeteme és kutatóintézete vesz részt a kutatómunkában, a kelet-európai akadémiai kutatóintézeti hálózat szereplőin kívül fontos nyugat-európai egyetemi központok is. A kelet-európai konzorciumi tagok közt található az MTA három intézménye, a BTK-n kívül a Társadalomtudományi Kutatóközpont (MTA TK), illetve a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI). Rajtuk kívül a kutatási konzorcium tagjai a Lengyel Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézete, a Horvát Történettudományi Intézet, a Litván Történettudományi Intézet, a prágai Károly Egyetem, a pozsonyi Comenius Egyetem és a Bukaresti Egyetem a régióból. Nyugat-Európából az Oxfordi Egyetem, a dublini Trinity College és a Regensburgi Egyetem Kelet- és Délkelet-Európai Kutatóintézete is közreműködik a kutatásban. Az együttműködés három éve alatt közel 150 kutató dolgozik majd a programban, a konzorcium teljes költségvetése 2 485 000 euró.

Az MTA BTK sikere azért is különösen értékes, mert a COURAGE az első olyan, Horizon2020 finanszírozású bölcsészettudományi projekt, amelyet kelet-európai intézmény koordinál. A nemzetközi együttműködést az MTA BTK Történettudományi Intézet két kutatója irányítja: Horváth Sándor, vezető kutató-koordinátor (Primary Coordinator Contact) és Apor Péter, kutató-koordinátor (Coordinator Contact). A projekt hivatalosan 2016. február 1-jén indul, jelenleg a szerződéskötési fázisban van.

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 224 6700

E-mail

titkarsag@btk.mta.hu