elf 0881 1A Magyar Tudományos Akadémia Jakobinus Termében megrendezett Elfojtott emlékezet – A szovjetizálás traumái vidéken című, 2014. május 30-i kerekasztal-beszélgetés (meghívó itt látható) résztvevői két új dokumentumfilm értelmezésével foglalkoztak. Az egyéni parasztgazdaságok erőszakos állami felszámolásának, a vidéki társadalmi életvilágok radikális megváltoztatásának ilyen átfogó filmes feldolgozására eddig nem került sor. A Ha a kulák mozdulna... és a Belépési nyilatkozat című dokumentumfilmek alkotói közel 150 interjút készítettek 2013-ban. Ezek önmagukban is további történeti elemzés tárgyát képezhetik. Az állami erőszakra, a traumatizálódásra, a tabusításra emlékezők több mint 50 és 60 évvel későbbi, eddig elfojtott emlékezetének kutatása az adósságok közé tartozik. A vidéki Magyarországon történtek máig nyúló hatásainak feltárása, elemző megértése interdiszciplináris közelítésmódokat kíván. Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója a bevezetőjében az eddigi 

elf 0877 1hazai publikációk említése mellett a kollektivizálás és következményeinek ebben a tekintetben első, országok közötti összehasonlításra törekvő angol nyelvű (Central European University), 2014-ben megjelent könyvet is kiemelte.

A kutatási hiány pótlása, a szakszerű feldolgozások folytatása céljából bejelentette a Történettudományi Intézethez tartozó Összehasonlító Regionális Társadalomtörténeti témacsoport megalakítását.

A kerekasztal-beszélgetés házigazdája Fodor Pál volt, a beszélgetés résztvevői Balogh Balázs néprajzkutató, az MTA BTK Néprajztudományi Intézet igazgatója, Mohay Tamás néprajzkutató, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Intézet igazgatója, Ö. Kovács József történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, Pap Ferenc operatőr és Pap Zsolt filmrendező voltak.

elf 0883 1elf 0886 1elf 0884 1elf 0874 1