A Magyar Könyvtervezési Díj Szakkönyv kategóriájának shortlistjére került Székely Miklós, a HUN-REN BTK Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa, igazgatóhelyettese Schools and Museums of Modern Design in Transylvania around 1900 című kötete, amelyet a De_form ügynökség tervezett.


Pannonhalmán gyűlt össze a 2023-as Magyar Könyvtervezés díj zsűrije, hogy eldöntsék, kik a hazai könyvtervezők legjobbjai. A tavaly indult díjra nevezett 141 pályaműből kategóriánként (Szépirodalom, Szakkönyv, Gyerek- és ifjúsági könyv, Egyéb és Album, katalógus) alakult ki a legjobbakból álló lista. A győztesek neve 2024. április 11-jén a Fugában tartott díjátadón derül ki.

A pályázat csak könyvtervezőknek, illusztrátoroknak és művészeti vezetőknek szól és ebben – meg az eltérő megközelítésben – jelentősen különböznek az ötvenes években alapított Szép Magyar Könyv díjtól. Utóbbinál alapvetően a kiadók, nem a tervezők jelentkezését várják. „Mi szeretnék, hogy a tervezők nevezzenek azokkal a munkáikkal, amikre büszkék” – mondta el Polgárdi Ákos tervezőgrafikus, alapító-zsűritag.

További részletek a Forbes Ezek most a magyar könyvtervezés legizgalmasabb darabjai című cikkében olvashatók.

Székely Miklós könyvéről:

Kik voltak a szecesszió erdélyi mesterei? Hol tanultak, milyen mintákat követtek? Melyik múzeum raktárában lappangott évtizedekig Kolozsvár ismeretlen iparművészeti gyűjteménye? Mi volt a kereskedők és szenvedélyes amatőr gyűjtők szerepe létrejöttében? Hogyan és miért kerültek a távoli Japán paraszti kultúrájának tárgyai Mátyás király szülővárosába? Mit talál a kíváncsi kutató, ha hetven év után kinyit egy padlásajtót? Vajon hányszor lehet felavatni egy szobrot? És hány helyszínen? Mi kellett ahhoz, hogy a család legkisebb gyermeke iparművészeti remekeket tervezzen? Milyen mintákat követett, kik tanították? Mitől lett modernné és magyarrá Erdély 1900 körüli építészete? Kik voltak ennek főszereplői és hétköznapi hősei? Ezekre és még sok más kérdésre keresi a választ ez a könyv, első alkalommal tárva a külföldi olvasóközönég elé angolul Erdély utolsó magyar korszakának mindezidáig ismeretlen művészetét. 

A kötetről bővebben itt írtunk magyarul és itt angolul.