Megjelent a Sebēos krónikája – Örményország története a 6–7. században című könyv a Magyar Őstörténeti Kutatócsoport Források és tanulmányok sorozatának 9. részeként. A kiadványt fordította, bevezető tanulmánnyal és kommentárokkal közreadja Nagy Kornél, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

Sebēos örmény püspök 7. századi krónikája az 1840-es években került elő a – később, az 1915. évi örmény népirtás során lerombolt – bitlisi Keresztelő Szent János-monostorból. Kritikai kiadása 1851-ben jelent meg, és a régió egyik legfontosabb kora középkori forrásává vált, mivel Sebēos püspök nemcsak az örménység sorsáról írt, hanem bemutatta az akkor ismert civilizált világot is. Rengeteg adatot őrzött meg a korabeli Örményország mellett a Keletrómai (Bizánci) és a Szászánida Birodalomról, illetve a 6−7. századi iszlámról. Ezenkívül kevesebb, de fontos adalékok­kal szolgált a sztyeppei népekről is, tovább a korszak egyházi (dogmatikai, hitbéli) vitáiról, az ortodoxia, a nesztorianizmus és a monofizitizmus problémáiról is írt. Nem véletlenül vált a mű az armenisták mellett az iranisták, az arabisták, a bizantinológu­sok, a turkológusok, továbbá a magyar őstörténet művelői szá­mára megkerülhetetlen kútfővé. 

nagyk sebeos b1

Miután elkészültek az első ide­gen nyelvű – orosz, német, francia – fordításai, a krónika nagy ismertségre tett szert a 19−20. század fordulójának tudomá­nyosságában. A szerző – egy rövid történeti összefoglaló után – a 6. század utolsó harmadától, 572-től kezdve meséli el országa és népe sorsát 661-ig, amikor az Omajjád-dinasztia alapítója, I. Muʿāwiya ibn Abī Sufyān kalifa hatalomra került, az örmény­országi arab uralom pedig konszolidálódott. Ekkoriban az örmé­nyek két világhatalom, a Keletrómai és a Szászánida Birodalom (majd az Arab Kalifátus) végvidékén, képletesen szólva „több pogány közt” őrlődtek. A lakosság, de leginkább az akkori veze­tő elit (naxararkʻ) a politikai és a puszta fizikai túlélésért küzdött, miközben e nehéz körülmények ellenére az örmény szellemi kul­túra virágzott. Ekkor vette kezdetét az örmények körében az iga­zodás politikája, amely egészen a jelenkorig kíséri sorsukat. Mindezeket Sebēos püspök igen olvasmányosan, egyszerű, még­is fennkölt nyelvezettel és a korszak örmény történetíróira jel­lemző erős képi világgal közvetíti olvasóinak.

A kötet címnegyede itt, tartalomjegyzéke ittNagy Kornél előszava itt olvasható.

A kiadvány ára: 4500 Ft. Megvásárolható és megrendelhető itt.