A legjelentősebb holokauszt témájú nemzetközi konferenciaként számon tartott Lessons & Legacies-t ebben az évben november 6. és 9. között Prágában rendezték meg, közel kétszáz előadó, köztük Huhák Heléna, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet munkatársának részvételével.

l and l pic 1

A Bridging Disciplines, Histories, and Cultures című konferencia a Holocaust Educational Foundation of Northwestern University, a Center for Holocaust Studies at the Leibniz Institute for Contemporary History, a German Federal Agency for Civic Education, a Masaryk Institute and Archives of the Czech Academy of Sciences és a Charles University szervezésében valósult meg. Másodjára adott európai város otthont a nagyszabású tudományos tanácskozásnak, ahol tizenhárom magyar kutató is megosztotta tudományos eredményeit.

Huhák Heléna a Tim Cole (University of Bristol) vezette Roads From Hungary To the Camp Blocks: Hungarian Holocaust on Different Levels of Spaces című panelben tartott előadást. Előadásában a Magyarországról deportált zsidó nők kényszermunkatáborokban írt naplóinak elemzési lehetőségeiről beszélt.

l and l pic 2

Továbbá Huhák Heléna a konferencia zárásaként megrendezett kerekasztal-beszélgetésnek is meghívott résztvevője volt. A szervezők szándéka szerint a moderált panelbeszélgetésen olyan pályakezdő kutatók vettek részt, akik a holokauszttanulmányok interdiszciplináris megközelítését bővítő témák és módszertanok keretében dolgoznak. A résztvevők a konferenciáról és annak vezérfonaláról, valamint a holokauszt kutatásán belüli új irányokról és innovációkról mondták el véleményüket, és a következő évi konferenciák tematikai, módszertani megújítására vonatkozóan is javaslatokat fogalmaztak meg.

A konferencia programja itt érhető el.