Pillanatképek egy zenekar történetéből címmel nyílt kiállítás 2023. november 16-án a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában  a Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának 170. évfordulója alkalmából.

A megnyitóünnepségen Richter Pál az intézmény igazgatója, Dalos Anna a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője, valamint Tóth László a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Az eseményen az együttes három muzsikusa, Soltész Ágnes (hegedű), Tóth Balázs (brácsa) és Stankowsky Endre(gordonka) játszottak részleteket a zenekar egykori elnökkarnagya, Dohnányi Ernő Triószerenádjából (op. 10). A kiállítótérben a kiállítás kurátora, Laskai Anna tartott tárlatvezetést a megnyitón megjelentek számára. A kiállítás 2023. november 16-tól látogatható.

Képek: 4K Media Studio Kft. 

A kiállításról

2023-ban ünnepli fennállásának 170. évfordulóját Magyarország első hivatásos hangszeres együttese, az 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. A Doppler-fivérek (Ferenc 1821–1883; Károly 1825–1900) és Erkel Ferenc (1810–1893) kezdeményezése nyomán megszervezett zenekar jelentős múltra tekint vissza, és ma is koncertezik. Az együttes tagjait először a Nemzeti Színház, majd az 1884-ben megnyitott Magyar Királyi Operaház zenekarának állandó tagjaiból verbuválták, ezért a két intézmény működése szorosan kapcsolódott – és kapcsolódik ma is – egymáshoz. E kiállítás a Társaság gazdag irattári dokumentumaiból válogat – ezek 2022‑ben letétként kerültek elhelyezésre a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívumába –, s betekintést enged a zenekar eddigi működésének valamennyi korszakába. A kiállított tárgyi és irattári emlékek az együttes archívumában megőrzött legfontosabb dokumentumtípusokat, magyar zeneszerzők ősbemutatóit, a filharmonikusok élén szereplő külföldi vendégkarmestereket, az országhatáron kívül megvalósult turnékat, valamint a zenekar mindennapjait is bemutatja a kezdetektől a 21. századig. A főváros legrégebben működő szimfonikus zenekarának dokumentumai egyúttal a százötven éve egyesített Budapest zeneéletének történetéhez is adalékokkal szolgálnak. 

További információk a kiállításról a Zenetörténeti Múzeum honlapján.