A Szent István Tudományos Akadémián 2023. november 6-án megtartotta akadémiai székfoglaló előadását Szörényi László irodalomtörténész, az Irodalomtudományi Intézet professor emeritusa, volt igazgatója a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dísztermében.

A közgyűlésen tartotta meg akadémiai székfoglaló előadását Tánczos Vilmos erdélyi magyar néprajzkutató, tudományszervező is.

Mindkét előadás, így Szörényi László A jezsuita Árvai György latin nyelvű eposza Hunyadi Jánosról című székfoglalója megtekinthető az akadémia YouTube-csatornáján. (50:30-tól)

Árvai György (1697–1759) egri születésű jezsuita tanár és tudós volt, aki a leghosszabb ideig, húsz évig volt a kassai jezsuita egyetem professzora, sőt egy időben dékánja, majd rektora, végül még könyvtár- és nyomdaigazgatója is volt. A filológián és a teológián kívül leginkább magyar történelemmel foglalkozott. Minden művét latinul írta. Másodikként napvilágot látott műve, a Columen orbis Christiani Joannes Hunniades Victoriis de Otomannica potentia Clarissimus Epico carmine celebratus 1724-ben jelent meg Nagyszombatban.

szorenyi laszlo magyar kurirFotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Kapcsolódó cikkek: