Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójának alkalmából nyáron pedagógus-továbbképzést szervezett az Országgyűlés Hivatala és a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet. Az Aranybulla és hatása a magyar történelemre című programon előadást tartott Oborni TerézPálosfalvi TamásSzilágyi AdriennSzovák KornélTringli IstvánTóth Ferenc és Zsoldos Attila is.

A képzésen résztvevők a friss történeti kutatásoknak megfelelően kaptak komplex képet az Aranybulla keletkezésének körülményeiről és későbbi hatásáról. Korszakokon átívelően tekintették végig a rendiség fejlődését, a kezdetektől a 17–18. századi rendi mozgalmakon át egészen a 19. századig, valamint megvizsgálják Werbőczy Tripartitumának hatását is a magyar jogtörténetre.

A pedagógusok az Országgyűlési Könyvtár muzeális gyűjteményének segítségével fizikailag is közelebb kerülhettek a Hármaskönyv és a későbbi Corpus Jurisok világához, interaktív feladatokkal fűszerezve. A nagy hangsúlyt kapó gyakorlati foglalkozások során a megismerkedhettek az országgyűlések előzményének tekinthető törvénylátó napokkal, elmerülhettek az oklevélkészítés rejtelmeiben, reformkori politikusok szerepébe bújva vitatkozhattak a korszak nemességét mozgató kérdésekről. Az Országház mellett további állomások is részét képezték a programnak. 2023-ban a pedagógusok ellátogattak az Esztergomi Vármúzeumba, a Keresztény Múzeumba, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába, és megismerkedhettek az intézmények pedagógiai tevékenységével.

A képzésről készült hangulatvideó elérhető az Országház Filmműhely YouTube-csatornáján: