2023 augusztusában immár hatodik alkalommal rendezték meg a Régizenei Nyári Akadémiát Esztergomban, Illés Szabolcs, a BTK Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályának munkatársa és a modern kori régizene-játékot meghatározó európai fakultásokon végzett muzsikusok szervezésében.

illes szabolcs 4

Robert de Bree és Budai Dávid a historikus improvizáció rejtelmeivel ismertette meg hallgatókat, utóbbi egyúttal a consorthangszerek világába is elkalauzolta a vállalkozó szellemű vonósokat. A Vox Luminis világhírű énekegyüttes két tagja, Tóth Zsuzsi és Hegyi Barnabás (aki nem mellesleg a Mátyás-templom zenei vezetője is) az énekesekkel – a napi hangképzés mellett – csodálatos Alessandro Scarlatti kórusműveket is kidolgozott. Edőcs Fanni, Lachegyi Anna, Illés Szabolcs és Pásztor Nóra barokkfuvola-művész pedig zenekari darabokkal és egyéni hangszeres oktatással töltötték a hetet. Lachegyi Anna segítségével, aki Hágában csellistaként és gambásként is igen aktív, a mélyvonósok betekintést nyerhettek a különböző hangszerek és hangszerkezelési módok változatos világába, amiről egy a korabeli ábrázolásokat is vizsgáló esti előadáson is szó esett.

illes szabolcs 2

illes szabolcs 3

A Régizenei Nyári Akadémia munkájában több zenetudós, köztük a BTK Zenetudományi Intézetének munkatársai is részt vettek, Németh Zsombor, a Bartók Archívum munkatársa és a Simplicissimus kamaraegyüttes vezetője, valamint Kiss Eszter Veronika zenetudós, barokkhegedűs. A zárókoncertek hallgatósága pedig Tóth Emese Gyöngyvér, a Magyar Zenetörténeti Osztály munkatársának csodálatos szopránhangjában is gyönyörködhetett.

Illés Szabolcs teljes beszámolója a BTK Zenetudományi Intézet honlapján itt olvasható.

Fotók: Weszelits András