Az MTA Lendület Digitális Fragmentológia Kutatócsoport az újonnan föltárt, a magyar zenei középkorkutatásban javarészt ismeretlen erdélyi és partiumi hangjelzett kódextöredékeket, valamint a zágrábi Érseki Könyvtárban őrzött, mintegy 260 fragmentumból csaknem teljesen helyreállítható 13. századi esztergomi kottás breviáriumot mutatja be a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tervezett ülésszakán.


Mi a rész és mi az egész? Középkori kottás kódextöredékek és rekonstrukciójuk

A rész és az egész viszonya a kódextöredékek esetében látszólag egyértelmű. Minden fragmentum egy teljes kódexhez tartozott egykor, s mi más volna a fragmentológiai kutatás legfőbb célja, mint ezen egész minél teljesebb helyreállítása? Ez valóban így van, ugyanakkor számolnunk kell egy másik szemponttal is: a középkori kódextöredékek fragmentumai a legtöbbször nem elszigetelten maradtak fönn.

DSC 0058Kép: fragmenta.zti.hu

Arra is van persze példa, hogy egy-egy kódex lapjai, laptöredékei önmagukban, különálló egységként kerülnek elő, ez azonban a ritkább eset. Sokkal gyakrabban találjuk őket másodlagos funkciójukban: könyvet, iratot fedő kötésként, kötéstáblát, gerincet védő és erősítő borítóként, előzéklapként, kisebb-nagyobb darabokra vágva és méretre szabva, csíkokra hasítva, keresztbe és hosszába ragasztva, a bekötendő könyv formájának/méretének s a mindenkori könyvkötőműhely gyakorlatának, munkamódszerének megfelelően.

Az eredeti környezetéből, anyakódexéből kiszakított fragmentum a történelem egy későbbi pontján tehát egy másik objektummal lép kapcsolatba, s alkot vele új egységet. Az új egység – egy új, másféle egész – tudományos vizsgálatában ismét más kutatási szempontok érvényesülnek és más tudományterületek jutnak szóhoz. Céljuk immár nem kizárólag és nem elsősorban az eredeti fragmentum helyreállítása (helyére állítása), hanem – legalább olyan hangsúlyosan – a töredéket hordozó könyv vagy kézirat keletkezéstörténetének megismerése, az új egésznek a komplex földolgozása.

Az egy éve alakult Kutatócsoport három előadója ezen elméleti alapvetésből kiindulva beszél az első év eredményeiről, kutatási tapasztalatairól és legközelebbi terveiről.

Kutatocsoport 2A kutatócsoport tagjai: fragmenta.zti.hu/fragmenta-team

A Magyar Tudomány Ünnepén elhangzott ülés előadásai:

Czagány ZsuzsaA zenei szempontú töredékkutatás a medievisztika szolgálatában

Gilányi GabriellaFragmentumok és kottaírások. Erdély a legújabb gregorián paleográfiai kutatások tükrében

Szoliva GábrielA 13. századi esztergomi hangjelzett breviárium földarabolt második kötete

Az előadások az MTA YouTube-csatornáján elérhetők: