Megjelent Szijártó M. István Estates and Constitution: The Parliament in Eighteenth Century Hungary (Rendek és alkotmány. Az országgyűlés a 18. századi Magyarországon) című, angol nyelvű kötete a New York-i, illetve oxfordi székhelyű Berghahn Books kiadásában. A kötet létrejöttében közreműködött a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Magyar Nemzeti Bank támogatásával.


SzijartoEstatesA 18. század első felében a magyarországi politikai életet a kompromisszumkészség jellemezte, a század derekától az „alkotmányos rendiség” azonban a magyar politikai élet kompromisszumépítő potenciáljának fokozódó gyengülésével járt együtt.

A politika központi kérdéseit „alkotmányosnak” tekintették, ezért ezek mintegy elvi kérdéssé váltak, amelyekben nem lehetett már csak úgy alkut kötni. A könyv ezt a folyamatot mutatja be a diéta intézménytörténetére összpontosítva: előbb a diétát mint intézményt vizsgálva, a politika viszonylag állandó, strukturális jellegű jellemzőit tárgyalva, majd a 18. századi magyar politika struktúráinak lassú átalakulását bemutatva, végül mindennek különböző lehetséges értelmezéseit felvázolva.

Az a magas szintű politikai participáció, amely a magyar vármegyegyűléseken és az országgyűlésen megvalósult, és amelyet a demokratikus és alkotmányos hagyományok középpontba helyezése miatt a 21. századi történész nagyra értékel, az ancien régime Európájában párját ritkította, viszont olyan konfrontatív politikát hozott létre, amely súlyos konfliktusok árnyát vetítette előre a 19. századra.

A kötet tartalomjegyzéke itt, előszava itt olvasható angol nyelven.

További információ a kiadó honlapján található.