A BTK Zenetudományi Intézetben tartott Tudományos Fórumon 2020. október 29-én, csütörtökön Békéssy Lili, a Zenetudományi Intézet tudományos segédmunkatársa tartott előadást Zenei reprezentáció és mindennapi zeneélet. Az 1857-es császár-látogatás Pest-Budán címmel. Az előadásról videófelvétel is készült, amely megtekinthető a BTK Youtube csatornáján.


Az előadás összefoglalója:

Az utóbbi két évtized történészi munkái újraértékelték a neoabszolutizmus periódusát, a nemzetközi és magyar nyelvű szakirodalom alapján e korszak történéseiről érdemesebb nem kizárólag a nemzeti vagy a birodalmi narratíva síkján gondolkodni. Ferenc József és Erzsébet első közös, 1857-es magyarországi körutazásának zenei eseményei és az ebből az alkalomból keletkezett reprezentatív zeneművek is ezt példázzák.

Bekessy Lili cimlap2Békéssy Lili

Az 1857-es körutazás megítélése már a kezdetektől ellentmondásos volt. A tény, hogy a zeneműveket Erzsébetnek ajánlották, értelmezhető ugyan a birodalommal vagy akár expressis verbis Ferenc József személyével szembeni nemzeti ellenállásként, de az ellenállás nem volt nyílt, sokkal inkább kétarcú. A társadalom összes rétege képviseltette magát az eseményeken, továbbá a nemzeti mozgalom prominens személyiségei és zenei intézményei aktívan és agilisan közreműködtek az 1857-es magyarországi látogatás sikeres lebonyolításában, amelyhez hozzájárult a szervezők kiterjedt kapcsolati hálózata is.

Az előadás e szereplők, intézmények és színterek reprezentációs és köznapi működésének összefüggéseit vizsgálja a Magyar Nemzeti Levéltárban és az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött iratanyagok és az 1857-es pest-budai magyar és német nyelvű sajtón keresztül.

Az előadásról készült videót az alábbi linken tekinthetik meg: