A BTK Filozófiai Intézet tudományos tanácsadójának, Hévizi Ottónak, megjelent Diaphoron. Különbözés. Rendhagyó betekintés a filozófia terébe című online-könyve az Akadémiai Kiadó most indult „Betekintés” nevű könyvsorozata keretében.


A könyv kiadói fülszövege:

Diaphron boritoA szerző egy képzetes téren át vezeti az olvasót az egyetemes filozófia alapvető fogalmait és elképzeléseit megismertetve. A filozófiai tér planetáriumában való utazás során kiderül, mit jelent belépni ebbe a térbe vagy kívül állni rajta. Megismerkedünk a tudással, a nem tudással, különféle irányzatokkal, az igazság, a valóság kétességével, képet kaphatunk a filozófiai tér külső és belső határairól. A könyv szerint a filozófia nem más, mint érvekkel végig gondolt, olykor a végsőkig vitt ’különbözés’ (görögül: diaphoron) tere. A szellemi relativitás tere, de nem a relativizmusé, a gondolati forgandóságé, és nem a teljes felfordulásé. A különbözésen, sokarcúságon, a sokféle értelemadáson alapuló filozófiakép azt a megfontolást tükrözi, amelyet Robert Musil így fejez ki: ’A szellemnek megvannak a szigorú törvényei. Ha sokértelművé válik, annak egyértelmű sokértelműségnek kell lennie.

Az online-könyv elérhető az alábbi linken.


A kisváros dicsérete - könyvbemutató kerekasztal a Magyar Urbanisztikai Társaság szervezésében

a kisvaros dicsereteA kisváros dicsérete című tanulmánykötet (szerkesztette Hörcher Ferenc, Körmendy Imre és Tóbiás Krisztián, Tempevölgy, Balatonfüred, 2019) bemutatására 2020. október 8-án került sor a szerkesztők, köztük Hörcher Ferenc, a BTK Filozófiai Intézet tudományos tanácsadójának részvételével.

A kötetet bemutatta Dúll Andrea környezetpszichológus és Kocsis János Balázs szociológus, várostörténész.

A kötet A Polgári öntudat, városfejlesztés és önkormányzati modellek Magyarországon és Európában. A közepes és kisebb városok példája címmel 2018 áprilisában, Balatonfüreden megrendezett konferencia előadásait tartalmazza, a Filozófiai Intézet munkatársai közül Jász Borbála, Kovács Gábor és Mester Béla tanulmányai szerepelnek benne, míg a Történettudományi Intézet történészei közül Katona Csaba írása olvasható.

A könyvbemutatóról készült felvétel az alábbi linken megtekinthető.

A kisváros dicsérete című tanulmánykötet minden nagyobb könyvterjesztőnél megvásárolható. A kötet kiadói linkje itt elérhető.


 

Kiemelt kép: Magyar Urbanisztikai Társaság