A Magyar Irodalomtörténeti Társaság MIT füzetek sorozatában Az állandó és a változó címmel jelent meg Angyalosi Gergely tanulmányokat, kritikákat és szakrecenziókat tartalmazó új könyve. A szerző az Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársaként 2014-ig az intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályát vezette. A kötet írásainak többsége irodalomtörténeti tanulmány, főleg a 20. századi magyar irodalom tárgyköréből.


AngyalosiG borito2Az itt összegyűjtött szövegek arra a teoretikus feltevésre alapoznak, amely szerint ha elfogadjuk, hogy az irodalmi modernség sokarcú történelmi jelenség, akkor el kell fogadnunk azt is, hogy ezek az arculatok néha párhuzamosan, akár egymás ellenében, néha pedig egymást követően, de egymásra utalva alakultak ki, és léteztek akár párhuzamosan is, hosszú évtizedekig.

Ezt a bonyolult együttélési struktúrát képtelenség oly módon szakaszolni, mintha ezek az időbeli egységek nem csupán egymásutániságra vagy egymás mellettiségre, hanem valamiféle virtuális értékszint-emelkedésre is utalnának.

77 55001a782a1c5A kötet tanulmányai ennek a felfogásnak a jegyében vizsgálnak részproblémákat. Ilyen például az Ady–Baudelaire, vagy a Babits–Freud-tanulmány, vagy akár az az írás, amely a teoretikus József Attila gondolkodását állítja párhuzamba Walter Benjamin és Roland Barthes teorémáival. Sor kerül a strukturalizmus és posztstrukturalizmus fogalmainak „perújrafelvételére” is, és nem függetlenek ezektől a kérdésektől a kötet harmadik részében található könyvbírálatok sem.

Az állandó és a változó című könyvben megjelenő írások nemcsak jelentős egyéni kutatói teljesítményt dokumentálnak, hanem meghatározóan formálták az intézet irodalomtörténeti szintézisének modernségkoncepcióját is.

A tanulmányok és kritikák sorát függelékként a szerzővel készült interjú egészíti ki. A kötet felelős szerkesztője az Irodalomtudományi Intézet munkatársa, Szénási Zoltán.

A tartalomjegyzék letölthető.


További információk:

Szénási Zoltán korábbi beszélgetése Angyalosi Gergellyel (Új Forrás, 2013)

Angyalosi Gergely publikációi (MTMT)

Szénási Zoltán publikációi (MTMT)