Kereszténység és iszlám. Keresztesháború és együttélés válaszútján a 16–17. században: projektbemutató előadások intézetünkben

2020. március 3-án (kedden) 10:30 órai kezdettel kerül sor a Történettudományi Intézet Tanácstermében (Bp. 1087 Tóth Kálmán utca 4., B ép., V. em.) a Kereszténység és iszlám. Keresztesháború és együttélés válaszútján a 16–17. században című, Molnár Antal igazgató vezette NKFIH-támogatással megvalósuló projektbemutatkozó előadásaira. A részletes program itt olvasható.

A Vidéktörténeti Témacsoport kettős könyvbemutatója

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának konferenciaterme (Bp. 1088 Vas u. 10.) ad otthont 2020. március 6-án (pénteken) 11:00 órai kezdettel a Vakvágány. A „szocializmus alapjainak lerakása” vidéken a hosszú ötvenes években 2. és a Magyar Dúlás. Tanulmányok a kényszerkollektivizálásról című kötetek bemutatójának. További részletek itt olvashatóak.

151 505aebd7ce516Tóth Ferenc az Académie de Stanislas (Nancy) levelező tagja

Az 1750. december 28. óta Nancy városában működő Académie de Stanislas – tekintettel a lotaringiai hercegi ház és magyar–francia családok történetével kapcsolatos kutatásainak eredményeire – levelező tagjai közé fogadta Tóth Ferencet, a Történettudományi Intézet tudományos tanácsadóját. Székfoglaló előadására az idén májusban a lunéville-i kastélyban kerül sor.

Beszámoló a Kérészállamok című konferenciáról

2020. február 25-én került sor a „Lendület” Trianon 100 Kutatócsoportés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Közép-Európa Kutatóintézete közös konferenciájára Kérészállamok a történelmi Magyarország területén (1918–1921) címmel az NKE Ludovika Campusán. Az eseményről az NKE honlapján és az indexen is olvasható beszámoló.

1 kereszallamok a tortenelmi magyarorszag teruleten 2

146 4fbcd37b90ff9Interjú Molnár Antallal a Vatikáni Rádióban

A Történettudományi Intézet igazgatója, tudományos tanácsadója, Molnár Antal 2020. február 17. és 22. között kutatómunkát folytatott Rómában. Ennek alkalmából beszélt a Vatikáni Rádiónak a közelmúltban megjelent könyvéről (Magyar hódoltság, horvát hódoltság. Magyar és horvát katolikus intézmények az oszmán uralom alatt). A teljes beszélgetés itt érhető el.

Interjú Révész Tamással a 24.hu-n

"Lendület" Trianon 100 Kutatócsoport tagja, Révész Tamás24.hu-nak nyilatkozott 2020. február 16-án Nem akartak katonát látni? című monográfiája kapcsán. A teljes interjú itt olvasható.

Legendák és valóság

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport Havi Színes címmel indított rovatának februári számában Lővei Pál Legendák és valóság. A győri káptalan középkori vendégfogadója című írása jelent meg legújabban.

Lov 01