A díszteremtől az elnöki tanács- és képes termen át a felolvasó teremig: a héten kétszer látogatható az MTA Művészeti Gyűjtemény

P1090138b2017. szeptember 15-én 10:00 és 21:00 óra között, 2017. szeptember 17-én (a Kulturális Örökség Napján) pedig 10:00 és 14:00 óra között látogatható lesz a Magyar Tudományos Akadémia székházának első emeletén egy összefüggő, reprezentatív teremsor: a díszterem, a bizottsági termek (elnöki tanácsterem és képes terem) és az egykori hetiülések terme (valamint a Kisfaludy Társaság egyik hajdani szobája is) – a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményeként funkcionálva.

A bizottsági termek 19. század végi berendezésének visszaállításával egy rendeltetését és berendezését tekintve – a hazai viszonyok közt ritka, ha nem is egyedülálló módon – egységes történelmi enteriőregyüttes született újra. Mégsem időutazást kínálunk, hanem a jelenbe mindig csak így-úgy integrálható múlt, a rekonstruáltság tudatosítását. A tudományosság reprezentatív, adminisztratív és szakmai termeinek képzőművészeti kiállítóterekké fordításával olyan kérdésekre keresünk – élményszerű – választ, hogy (például) működhet-e egy rekonstruált 19. század végi hivatali reprezentáció képzőművészeti kiállításként a 21. században? Továbbá, hogy működhet-e egy ruhatár kiállítótérként – úgy a 19., mint a 21. században? #ruhatárvan! alkalmi eseményeink ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy a bizottsági termek közti, egykor eredetileg optikai kísérletekre szánt (később garderobe-ként használt) térben vizuálisan kísérletezzünk: a Művészeti Gyűjtemény raktáraiban elfekvő tárgyakat állítsunk más fénytörésbe. Első eseményünkön ezért visszaépítjük az Akadémia ruhatárát (1917-es állapotában) – már amennyire lehet. Csak annyit ígérhetünk, hogy furcsa lesz. Tehát képeket nézni, ülni, szemlélődni, dolgozni, internetezni lehet. Wifi van!

Programok:

11:00: Tárlatvezetés a díszteremtől a felolvasó teremig
14:30: Tárlatvezetés a felolvasó teremben

15:00: Tárlatvezetés a díszteremtől a felolvasó teremig
17:00: - #ruhatárvan! Tárlatvezetés az elnökitől a képes teremig
18.30: Tárlatvezetés a díszteremben
19:00: - #ruhatárvan! Tárlatvezetés az elnökitől a képes teremig