kep01A mongol–magyar régészeti együttműködés keretében Csiky Gergely és kollégája. Delgermaa Amina Jambajantsan 2018. június 5. és 18. között részt vettek a Khi-Land projekt által korábban már kutatott mongóliai Khar Bukh Balgas ásatásain. A lelőhely Ulánbátortól mintegy 200 km-re nyugatra, a Bulgan megyei Dashinchilen járásban található. Az ásatások egy buddhista kolostor területén folytak, amelyet a 10–12. századi kitaj erődítmény északnyugati negyedére építettek a 17. században. Az ásatás vezetője Lkhagvasüren Erdenebold.

Bővebben ...

Résztvevők: Dr. Szilágyi Zsolt, Dr. L. Erdenebold, Prof. Dr. Laszlovszky József, Tolnai Katalin, Harmath András, Dr. Siklódi Csilla.

Keregszros temet Dashinchilen2018-ban a korábbi évekkel ellentétben a csapat nem tudott egyszerre terepre utazni. Májusban a Khi-Land projekt résztvevői közül Szilágyi Zsolt, Tolnai Katalin, Harmath András és mongol régész kollégánk L. Erdenebold indult az éves mongóliai kutatásra és terepmunkára, elsősorban Bulgan megye Dashinchilen járásában található kitan kori régészeti lelőhelyekre koncentrálva. A Khi-Land projekt másik két tagja Csiky Gergely és Jambajantsan D. Amina később utaznak, az általuk végzett munkáról visszatérésük után számolhatunk be.

Bővebben ...

TopoA Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet több partnerével közösen 2017. november 2–3-án Történeti táj – tájrégészet: eredmények és perspektívák a magyarországi tájrégészeti kutatásban címmel tájrégészeti konferenciát szervezett. A konferencián a Khi-Land projekt indulásának körülményeit, kutatási terveinket és eddigi két terepmunkánk eredményeit foglaltuk össze egy rövid előadásban, Város a sztyeppén? Egy 10–11. századi erődített település és környezetének felszíni kutatása Mongóliában címmel. Az itt elhangzott, Városok a sztyeppén című előadás PPT-je itt tekinthető meg.

Bővebben ...