+36 1 224 6700    titkarsag@btk.mta.hu

Jako 100 011Az Erdélyi Múzeum-Egyesület, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudmányi Intézet, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Történettudományi Szakbizottsága és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete közös rendezvényen emlékezett Kolozsváron, 2016. október 13-án az erdélyi magyar történetkutatás „nagy mestereˮ, Jakó Zsigmond professzor születésének 100. évfordulójára. A centenáriumi megemlékezés a Házsongárdi temetőben Jakó Zsigmond sírjának koszorúzásával vette kezdetét, melyet délután az EME Jókai utcai előadótermében az ünnepi konferencia előadásai követtek. A résztvevőket kutatóközpontunk főigazgatója, az MTA BTK TTI  igazgatója, Fodor Pál és az EME elnöke, Sipos Gábor köszöntötte, az MTA alelnöke, Vékás Lajos pedig levélben üdvözölte.

Az ülést Zsoldos Attila akadémikus, az MTA BTK TTI tudományos tanácsadója, témacsoport-vezetője vezette le. Az előadások három nagyobb témakörben járták körül Jakó Zsigmond történészi pályáját, levéltár- és tudományszervező szerepét, illetve iskolateremtő tevékenységét. A magyarországi és erdélyi történetkutatás jeles képviselői: Szovák Kornél (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Hegyi Géza (EME), Keserű Bálint és Balázs Mihály (Szegedi Tudományegyetem), Oborni Teréz (MTA BTK TTI), Lupescuné Makó Mária (BBTE), Pál Judit (BBTE), Sipos Gábor (EME, BBTE), Kovács András (EME, BBTE), Fejér Tamás (EME), Dáné Veronka (Debreceni Egyetem) – többen közülük Jakó Zsigmond tanítványai – Jakó professzor tudósi és emberi arcélének megannyi vonását idézték fel a személyes élményekkel is tarkított, igényes, de ugyanakkor a hallgatóság számára is élvezhető bemutatókban.

 Az előadásokat a Jakó Zsigmondról Gulyás Gyula rendezésében készülő portréfilm több részletének vetítése, továbbá a Jakó Zsigmond: Írás, levéltár, társadalom. Tanulmányok és források Erdély történelméhez és a Testimonio litterarum. Tanulmányok Jakó Zsigmond tiszteletére című kötetek bemutatója zárta. Előbbit Zsoldos Attila, utóbbit Sipos Gábor méltatta. A rendezvény utolsó mozzanataként Sipos Gábor az intézetünk és az EME közötti szoros együttműködés kialakításáért, valamint a szakmai kapcsolatok elmélyítéséért Gróf Mikó Imre-emléklapot adott át Fodor Pál főigazgatónak.

2016. október 14-én a Bihar megyei Micskén intézetünk, a KAB, az EME és a helyi önkormányzat képviselői megkoszorúzták a Jakó professzor gyermek- és fiatalkorának színhelyéül szolgáló kúrián elhelyezett emléktáblát. Ez volt a Jakó Zsigmond születésének 100. évfordulója alkalmával szervezett és az MTA székházában 2016. szeptember 23-án kezdődött rendezvénysorozat záró eseménye.

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 224 6700

E-mail

titkarsag@btk.mta.hu