+36 1 224 6700    titkarsag@btk.mta.hu

burdoshaz Bagu BalazsDokumentumfilm készült az Amerikába vándorolt magyarok életéről Burdosház Amerikából – Balogh Balázs néprajzkutató nyomában címmel. A Zsigmond Dezső által rendezett filmet elsőként 2015. október 16-án, New Brunswickban (New Jersey, USA) mutatták be a New Brunswick-i Szent László Római Katolikus Templom közösségi termében a Magyar Öregdiák Szövetség – Bessenyei György Kör szervezésében. A bemutatót beszélgetés, valamint Balogh Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet igazgatójának előadása követte.

 

A dokumentumfilm a magyar emigránsok életét mutatja be egy pennsylvaniai magyar bányásztelepülésen, Vintondale-ben, az ott összegyűjtött tárgyi emlékeken és a rekonstruált burdosházon (bányász férfiaknak fenntartott személyenkénti félnapos ágybérletet nyújtó panzión) keresztül. A település egykoron jelentős lélekszámú magyar lakossága elsősorban a Bereg megyei Bátyuból származik. Bagu Balázs falutársaival az agrárnyomor elől tántorgott ki Amerikába, majd a nyugat-pennsylvaniai bányavidék világtól elzárt kis telepén éjjel-nappal az aknákban görnyedve, centet centre rakva vásárolt egy burdosházat. A világgazdasági válság következtében a bánya bezárt. A lakosság többsége nem tudott visszatérni a szülőföldre és szétszóródott.  A film egy családtörténeten keresztül – mint cseppben a tengert – igyekszik bemutatni az amerikai magyarok első nemzedékének életvilágát.

A New Brunswick-i bemutató után vetítik a filmet New York-ban, Bostonban, valamint Wallingfordban is, és a közeljövőben Magyarországon is látható lesz, a Duna televízió tervezi a műsorra tűzését.

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 224 6700

E-mail

titkarsag@btk.mta.hu