Az idei évben Csíkszereda adott otthont az évente hagyományosan megrendezésre kerülő Erdélyi Magyar Régészeti Konferenciának, mely a Pósta Béla Egyesület, a Csíki Székely Múzeum, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának közös szervezésében 2013. november 8–10. között, több mint száz szakember részvételével zajlott. A konferencián négy szekcióban (őskor, római kor, népvándorlás kor, középkor) adtak elő magyarországi, partiumi és erdélyi magyar régész kollégák, felölelve a neolitikumtól a kora újkorig tartó időszakot. A konferencia programja itt tekinthető meg. A konferenciáról beszámoló internetes források itt olvashatóak.

Többek között a legújabb régészeti kutatásokról, anyagfeldolgozásokról, valamint interdiszciplináris vizsgálatokról is képet kaphattunk a Kárpát-medence legkülönbözőbb pontjairól.

A szombati szakosztályi előadásokat másnap, a konferencia lezárásaként, kirándulás követte. Először megtekintettük a frissen felújított Mikó-várban a Csíki Székely Múzeum kiállításait. Az épület történetét és a területén folyt feltárások leleteit, illetve a múzeum fegyvergyűjteményét bemutató tárlat (A Mikó-vár története) rendkívül színvonalas. A régészeti, történeti információk és a látogatói élmény fokozását célzó kisfilmek, animációk, interaktív elemek harmonikusan illeszkednek egymáshoz. Örömmel jártuk végig a másik két, állandó kiállítást (A csíksomlyói ferences nyomda, Megmentett szakrális kincseink) és a Magyar Természettudományi Múzeum vendégkiállítását (Variációk hat lábra) is. A múzeumlátogatás után megálltunk a csíksomlyói borvízforrásnál, majd a csapat két részre válva folytatta útját: vagy a csíksomlyói Salvator-kápolnát vagy a Csíkpálfalva és Csíkcsomortán közötti Várdombon fekvő bronzkori lelőhelyet tekinthettük meg.

A konferencia kiváló hangulatban telt, remek lehetőség nyílott a kötetlen szakmai konzultációra, valamint arra, hogy olyan korszakok és területek kutatásába is bepillantsunk, melyekkel máskülönben ritkán találkozunk. Sok hasznos információval, szép élménnyel gazdagabban térhettünk haza, s ezúton is köszönjük a szervezők munkáját, ami ezt lehetővé tette!

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetet számos munkatársa képviselte:

Benkő Elek (igazgató): Reginam occidere... Régészeti megfigyelések Gertrudis királyné pilisi sírjához

Bajkai Rozália (tudományos segédmunkatárs): Adatok Hajdú-Bihar megye avar kori településeihez

Csősz Aranka (tudományos ügyintéző, Archeogenetikai Labor): Archeogenetikai vizsgálatok a 10. századi Kárpát-medence népességén

Gabler Dénes (nyugdíjas kutató): Római kori falusi jellegű települések a Balaton és a dunai limes közötti területen

Kolláth Ágnes (tudományos segédmunkatárs): Habán üvegek az oszmán kori Budán?

Langó Péter (tudományos segédmunkatárs): Megjegyzések az úgynevezett gerezdelt mintájú övdíszek elterjedéséhez

Merva Szabina (tudományos segédmunkatárs): Visegrád 8–9. századi településtörténete a régi és az új ásatási eredmények tükrében

Takács Miklós (tudományos főmunkatárs): A magános település középkori múltjáról.(Néhány lehetséges délvidéki példa bevonásával)