A 2020. évi Anonymus-díjat Gál Judit, a BTK Történettudományi Intézet Délkelet-Európa Története Témacsoport kutatója kapta a magyar-horvát közös történelem kutatásában kifejtett munkájának elismeréseként. A járványhelyzet miatt a kitüntetés átadására szűk körben került sor 2020. december 15-én. A díjazott laudációja Csaplár-Degovics Krisztián tollából olvasható. 


Gal Judit 1Csaplár-Degovics Krisztián, Gál Judit, Fodor Pál és Molnár Antal

Gál Judit, az Anonymus-díj idei díjazottja 1988-ban született Miskolcon. Az érettségit követően történelem–latin szakon kezdte meg a felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Már az első években vonzotta a gondolat, hogy életét a tudományos kutatásoknak szentelje. Miután másodévesen elvégezte az első kurzusait a Balkán középkori történelméről, nemcsak a középkor iránti vonzalom, hanem a Délkelet-Európa iránti érdeklődés is felébredt benne. Tanulmányait és nyelvi felkészülését ettől kezdve tudatosan szervezte és tervezte meg. 2012-ben okleveles történész lett, 2014-ben pedig átvehette a CEU medievisztika MA képzésének elvégzéséről szóló diplomát.

Az angol és latin nyelvek mellett horvátul is kiválóan megtanult. Tanulmányi eredményeivel és szorgalmával 2013 és 2019 között nem kevesebb, mint tizenhét ösztöndíjat szerzett, köztük olyanokat is, amelyek több hónapos külföldi kutatásokat tettek számára lehetővé. 2013-ban elnyerte a Kubinyi András Ifjúsági Díjat. Doktori tanulmányait Körmendi Tamás témavezetése mellett az ELTE BTK TDI Középkori magyar történelem Doktori Program hallgatójaként végezte el. A doktori évek alatt az ELTE BTK Történelem Segédtudományai Tanszék tudományos segédmunkatársa volt. A PhD címet 2019-ben nyerte el.

Gal Judit 2Gál Judit

Gál Judit fiatal kora ellenére nagyon gazdag tudományszervezői gyakorlatot és tudományos munkásságot tudhat maga mögött. Tapasztalt konferencia-szervező és tanulmánykötet-szerkesztő. 2012 és 2020 között összesen hét kutatási projektben vett részt, amelyek közül többet a Magyar Tudományos Akadémia és a Horvát Tudományos Akadémia bonyolított le. Előadásait a magyar nyelv mellett angolul és horvátul tartja. Publikációit rangos folyóiratok fogadják be. Gál Judit a hazai levéltárak mellett otthonosan mozog a római, és főleg a horvátországi gyűjteményekben. Különösen jó érzéke van olyan levéltári források felfedezéséhez, amelyek eddig rejtve maradtak a hazai kutatók előtt, és amelyek jelentékenyen befolyásolják középkori történelmünkről alkotott képünket. A középkori Dalmácia kapcsán folytatott kutatásai széleskörűek: a gazdaság-, társadalom-, egyház- és várostörténet mellett foglalkozik életrajzírással, dinasztikus kapcsolatokkal, és az Árpád-ház reprezentációs kérdéseivel is. A bő évtized óta folytatott kutatásainak eredményei idén két kötetben jelentek meg (Dalmatia and the Exercise of Royal Authority in the Árpád-Era Kingdom of Hungary. Budapest 2020; Dalmácia helye az Árpád-kori Magyar Királyságban. Budapest 2020)

Végezetül még három kiemelkedő érdemére szeretném felhívni a figyelmet. Gál Judit nemcsak a medievisták közé illeszkedett be az elmúlt években, hanem a Délkelet-Európa kutatók nemzetközi közösségébe is. A horvát tudományos élet képviselőivel (történészekkel és intézményekkel) kialakított személyes kapcsolatai az egész magyar történelemtudomány számára stratégiai jelentőséggel bírnak. Emellett fontos hangsúlyozni, hogy nem esik a levéltárakat és könyvtárakat bújó kollégák hibájába, akik a kutatásaikba elmerülve nem figyelnek szakmai előmenetelük objektív feltételeinek a megteremtésére. Gál Judit egészen kiváló tudományos menedzseri képességekkel rendelkezik, amelyekkel nemcsak individuális célokat szolgál, hanem a közösségi érdekeket is előrelendítve él. Hordozza azt a potenciált, hogy idővel egy ERC-projekt résztvevője, és gazdája legyen a BTK TTI munkatársaként.

Csaplár-Degovics Krisztián