A Mohács 1526–2026. Rekonstrukció és emlékezet című projekt keretében, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, Pap Norbert szerkesztésében jelent meg a Mordortól Mohácsig. A mohácsi csatatáj történeti–földrajzi kutatása című kötet, amelynek tanulmányai a Mohácsi-sík és környéke geomorfológiai viszonyairól, vízrajzáról (és ennek hatásáról a csatával kapcsolatban), a középkori településhálózat vizsgálatáról, az ütközet helyszínének földrajzi és környezeti jellemzőiről, a Törökdomb jelentőségéről, valamint kutatásának régészeti eredményeiről szólnak.


6715825 5A jelen kötet merőben különböző szakmai törekvések eredőjeként jött létre. A baranyai vízrendszert vizsgáló geomorfológusok, a limest és más korok katonai vonatkozású jelenségeit kutató régészek, a 16-17. századi hódoltsági korral foglalkozó turkológusok, történészek és a military landscapet rekonstruáló történeti földrajzosok ritka együttműködésére került sor 2017-2020 között, hála a Magyar Tudományos Akadémia Kiválósági Együttműködési Programja Mohács 1526-2026 - Rekonstrukció és emlékezet című projektjének. Nagyon ritka és különleges lehetőség, hogy ennyi különböző szakma képviselői együtt dolgozhatnak egy olyan komplikált probléma megoldásán, mint amilyen a mohácsi csata földrajzi kereteinek megrajzolása.
Az eredmények kijelölik a további Mohács-kutatás irányait is. A csata képe nem lesz már többé ugyanaz. De ennél többről van szó. A vizsgálataink a táj kutatásában mintát teremtenek: főként a katonai táj, de mindenféle emberi használatú táj történeti rekonstrukciójához kínálunk olyan módszertant, amilyet - komplexitását tekintve - eddig még senki nem alkalmazott. 

A kötet megvásárolható, megrendelhető itt, illetve a BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban, továbbá partnereinknél.