2020. november 24-én, kedden 11:00 órai kezdettel kerül sor Csákó Judit, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa Az Anjou-kori Magyarország nyugati elbeszélő forrásai. Nagy Lajos Dalmácia birtokáért vívott háborúi a narratív kútfők tükrében című online (MS Teams) előadására. 


Az Anjou-kori Magyarország nyugati elbeszélő forrásai. Nagy Lajos Dalmácia birtokáért vívott háborúi a narratív kútfők tükrében
A PD 128405. sz. NKFIH posztdoktori projekt részbeszámolójaként elhangzó előadás rövid összefoglalója:

Anjou meghivo page 001„A hosszú időn keresztül oklevélközpontú magyar középkorkutatás az utóbbi két évtizedben ismét érdeklődéssel fordul a történeti irodalom termékei felé: a közelmúltban napvilágot látott, a Magyar Királyság határain kívül lejegyzett krónikákat és gestákat vallatóra fogó külpolitika- és művelődéstörténeti feldolgozások az Anjou-kori magyar történelem egy-egy kiemelkedőbb jelentőségű narratív forrásának is figyelmet szenteltek.

Míg azonban az Árpád-kor kutatóinak immár nyolc évtizede rendelkezésükre áll Gombos F. Albin a 9–13. századi magyar történelem elbeszélő forrásait – igaz, korántsem hiánytalanul – egybegyűjtő Catalogus fontiuma, addig jóval kevésbé érezheti magát szerencsés helyzetben az Anjou-kor narratív kútfői iránt érdeklődő medievista: bár az ún. „Anjou-Gombos” elkészítésének gondolata újra és újra foglalkoztatja a történészszakmát, az I. Károly, I. (Nagy) Lajos és Mária regnálásának időszakáról hírt adó külhoni krónikák és gesták szisztematikus feltérképezése mindmáig várat magára. 

Ennek a hiánynak a pótlására tesz kísérletet projektem, amely a 14. századi magyar történelem nyugati elbeszélő forrásainak vizsgálatára irányul. Vállalkozásom keretében egybegyűjtöm és kritikai kézikönyv keretében feldolgozom az 1301–1387 közötti magyar történelem nyugati elbeszélő forrásait.

Az előadás – a projekt általános bemutatása mellett – arról nyújt áttekintést, hogy a kutatómunka keretében már feltárt forrásbázis nyomán milyen kép rajzolódik ki Nagy Lajos és Velence viszonyáról, a magyar király és a városállam Dalmácia birtokáért vívott háborúiról.”

Csákó Judit

Az előadás nyilvános, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát 2020. november 23-án 12:00 óráig jelezze a  e-mail címen.

A meghívó itt látható.