2020. október 17-én rendezték meg a Tudományok Fővárosa elnevezésű tudományos-ismeretterjesztő fesztivált, amely idén rendhagyó módon a virtuális térben zajlott. Az eseményt a Svábhegyi Csillagvizsgálóból közvetítették, melyen az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat közel harminc munkatársa is részt vett különböző, többnyire természettudományos tematikájú, izgalmas előadásokkal és bemutatókkal. Az eseményen a Bölcsészettudományi Kutatóközpontot a Néprajztudományi Intézet két munkatársa, Báti Anikó és Domokos Mariann képviselte.


Báti Anikó előadásában az NKFIH által támogatott, a gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottságát vizsgáló interdiszciplináris, új megközelítésű kutatás előzetes eredményeit, meglátásait, a kutatás eddigi személyes tapasztalatait mutatta be. A kötetlen, közvetlen formában zajló beszélgetés során központi kérdésként merült fel, hogy mi a mindenki által értelmezhető haszna a közétkeztetés néprajzosok és dietetikusok munkamódszereivel végzett közös vizsgálatának, amely a fogyasztói oldal szempontjait helyezi fókuszba. A feltárt jó gyakorlatok, az esetleges problémákra adott válaszok a munkafolyamat végén hozzájárulhatnak hosszabb távon a menzai étkeztetés mindennapjainak megújításához, illetve a közétkeztetést szabályozó rendelet finomhangolásához is.

szerkesztett pillanatfelvetelBAA képen: Báti Anikó

Domokos Mariann a Grimm-mesék példáján keresztül a történeti szövegfolklorisztikai kutatások fontosságáról beszélt, valamint a mesék, népmesék különböző társadalmi használati módjait mutatta be. A sok illusztrációval színesített prezentációban arra hívta fel a figyelmet, hogy a mesék megítélése és értelmezése történetileg változó módon megy végbe. A mesék nemcsak családi, kisközösségi szinteken működnek, de léteznek és hatnak nemzeti és politikai dimenziókban is. Az előadás számos példát hozott arra, hogy a történelem során a totalitárius politikai rendszerek hogyan sajátítottak ki bizonyos meséket, és miként használták fel azokat propagandacéllal különböző ideológiák terjesztésére.

szerkesztett pillanatfelvetel DM A képen: Domokos Mariann

Az előadások megtekinthetők az esemény Facebook oldalán, illetve a Tudományok Fővárosa weboldalán is.