Zűrzavaros évek, 1919–1921: beszámoló a győri konferenciáról

Zűrzavaros évek, 1919–1921 címmel került sor tudományos konferenciára 2020. szeptember 30-án a Győri Egyházmegyei Levéltár szervezésében. A konferencia levezető elnöke a BTK Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese, Balogh Margit volt; míg a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, témacsoport-vezetője, a „Lendület” Trianon100 Lendület Kutatócsoport vezetője, Ablonczy BalázsSelmec–Győr–Salzburg. Szitnyai Zoltán menekült-elbeszélései címmel tartott előadást.

A teljes program itt érhető el, az Újkor.hu részletes beszámolója a rendezvényről pedig itt olvasható.

zrzavaros vek Balogh MargitBalogh Margit előadása a konferenicán. Fotó: Oláh P. Róbert. Forrás: ujkor.hu


Konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen munkatársaink részvételével 

A BTK Történettudományi Intézetének több munkatársa is tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2020. október 9-én megrendezett Társadalomtudomány, politikai gondolkodás és ideológia a két világháború között Magyarországon című konferencián. Zeidler Miklós tudományos főmunkatárs előadása a korabeli revizionizmus, közvélemény-formálás és közvélemény témaköréről szólt. Turbucz Dávid posztdoktor kutató Horthy Miklós világképéről és gondolkodásmódjáról beszélt. Paksa Rudolf tudományos munkatárs a magyar nemzetiszocialisták ideológiájáról tartott előadást, külön kiemelve Szálasi Ferenc politikai elképzeléseit. Bartha Ákos tudományos munkatárs pedig a második világháború alatti magyar fajvédelemmel kapcsolatos kutatási eredményeit osztotta meg a hallgatósággal.

A program itt tekinthető meg.

NKEKép: a konferencia meghívója, tti.btk.mta.hu


Czeferner Dóra előadása a Herder Intézet online workshopján 

A Lengyel Tudományos Akadémia Berlini Történelemkutató Központja, a Herder Intézet, a berlini Kelet-európai és Nemzetközi Tanulmányok Központja, a lüneburgi Északkeleti Intézet és a Litván Történettudományi Intézet Family and Women in Eastern Europe: Current Research on Family and Women since the Middle Ages until present times címmel szervezett online workshopot 2020. október 12–14-én, amelyen a BTK Történettudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa, Czeferner Dóra Apathy or Struggle? Current Status of Gender Research and Women’s History in Hungary címmel tartott előadást.

A részletes program itt érhető el.

CZDKép: tti.btk.mta.hu


Katona Csaba előadásai a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltári Napon és a Csokonai Társaság konferenciáján 

A BTK Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referense, Katona Csaba szeptember végén több előadást is tartott. 2020. szeptember 24-én a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára XXVII. (ezúttal a járványhelyzet miatt online megrendezett) levéltári napján A trianoni összeomlás naplókban és emlékiratokban címmel tartott előadást, amely itt tekinthető meg a levéltár facebook oldalán (a teljes program itt, beszámoló pedig itt). A Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság hévízi konferenciáján a 19. századi szlovák–magyar kapcsolatok egyik epizódjáról beszélt Remény és csalódás: a Nova škola/Új Iskola az 1860-as, 1870-es években címmel 2020. szeptember 25-én (beszámoló itt olvasható róla).

HvzKép: tti.btk.mta.hu


Beszélgetéssorozat a második világháború történetéről és emlékezetéről 

2020. október 13. és 2020. november 24. között keddenként 17:30-tól beszélgetéssorozatot szervez a CEU Bibó István Szabadegyeteme és a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Bizottságának II. világháború története albizottsága a világháború befejeződésének 75. évfordulója alkalmából. A Paksa Rudolf által vezetett online beszélgetéseken különböző (történeti és kulturális) nézőpontokból kerül szóba a világháború hadtörténetén túl a háborús propaganda, az ellenállók és embermentők, a háború katonai és civil áldozatai, a hadifogság, a nők elleni nemi erőszak, a második világháború politikai és társadalmi következményei, valamint a háború kulturális emlékezete az irodalomban, színházban és a filmművészetben.

Az ingyenes online beszélgetéssorozatra, amelynek részletes programja itt érhető el, az érdeklődők regisztrálhatnak a Bibó Szabadegyetem oldalán itt.

WWIIKép: biboszabadegyetem.org