A BTK Zenetudományi Intézetének Régi Zenetörténeti Osztálya és az MTA „Lendület” Digitális Zenei Fragmentológia Kutatócsoport legújabb kiadványainak hangversennyel egybekötött bemutatójára 2020. szeptember 24-n 14.30-tól kerül sor az intézet Bartók-termében (Budapest I., Táncsics Mihály u. 7.). A három kötet bemutatóját két előadás és egy hangverseny is kíséri. A meghívó itt elérhető.


Czagány Zsuzsa, a BTK Zenetudományi Intézet (ZTI) tudományos főmunkatársának, osztályvezetőjének műve a középkori váradi székesegyház díszkódexének hasonmás kiadása kritikai jegyzetekkel és tanulmányokkal, három kötetben, magyar és angol nyelven. A Antiphonale Varadinense s. XV. című kiadványsorozatot Déri Balázs, a BTK Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa mutatja be.

A váradi székesegyház hatalmas méretű, gazdagon illuminált és végigkottázott zsolozsmakódexe, a Váradi („Zalka”) Antifonále a 15. század utolsó harmadában készült Filipecz János váradi püspök, Corvin Mátyás diplomatája megrendelésére. A kéziratot külföldi műhelyben másolták: díszítése, pompás miniatúrái és kottaírása korabeli cseh mesterek munkája. Tartalmával, az officium divinum énekkészletének meghatározott rendszerbe foglalásával, mintegy 1600 lejegyzett dallamával azonban a késő középkori váradi liturgikus és zenei hagyomány egyedülálló emléke.

varadi 01Antiphonale Varadinense s. XV. Forrás: fragmenta.zti.hu

Kihasított és földarabolt pergamenlapjait a 16. század végétől mintegy 100 éven át használták kéziratok és nyomtatványok bekötésére, könyvek kötéstábláinak megerősítésére. A kiadvány a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár gyűjteményében őrzött megcsonkított törzskódex közreadása mellett rekonstruálja a ma 3 ország 12 városának 19 gyűjteményében föllelhető 62 töredékes kódexlapot, beillesztve őket az antifonále eredeti rendjébe. A 3. kötet magyar és angol nyelvű tanulmányai a kódex keletkezésének körülményeit és hátterét, a töredékekből kirajzolódó középkori és kora újkori itineráriumát, kutatástörténetét, végül tartalmának liturgiai és zenei elemzését kínálják – összefoglalva a mintegy 10 éves kutatómunka eredményeit.

Gilányi Gabriella, a ZTI tudományos főmunkatársának és Szoliva Gábriel OFMa Kutatócsoport tagjának monográfiái a Resonemus pariter – Műhelytanulmányok a középkori zenetörténethez című kiadványsorozat első két kötete. A kétnyelvű (magyar-angol) sorozat célja a középkori Magyarország egy-egy liturgikus-zenei forrásának, forráscsoportjának monografikus földolgozása, közreadása, illetve közép-európai és tágabb európai kontextualizációja.

resonemus 01A Mozaikok Erdély ismeretlen gregorián hagyományából és a és a Hymnuale ecclesiae Zagrabiensis kötetekForrás: fragmenta.zti.hu

Gilányi Gabriella Mozaikok Erdély ismeretlen gregorián hagyományából. Egy Anjou-kori antifonále töredékei Güssingben című kötetét Hende Fanni, az MTA-OSzK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport Fragmenta Codicum műhelyének munkatársa ismerteti. A könyvben a németújvári (güssingi) ferences kolostor könyvtárában őrzött, egykor egyazon 14. századi erdélyi antifonáléhoz tartozó töredékek kerülnek első ízben a nyilvánosság elé hasonmás kiadásban, a zenei tételek átírásával, magyar és angol nyelvű, a liturgikus-zenei tartalmat és a kottaírást elemző fejezetekkel kísérve.

Szoliva Gábriel OFM Hymnuale ecclesiae Zagrabiensis. Hagyománytisztelet és egyéni alakítás a zágrábi székesegyház 15. század eleji himnáriumában című munkáját Földváry Miklós István, az ELTE BTK Vallástudományi Tanszékének vezetője mutatja be. A kötet a zágrábi székesegyház 15. századi himnuszgyűjteményét adja közre magyar, angol és horvát nyelvű tanulmánnyal, melyben a kodikológiai, könyvtörténeti kérdések tárgyalása mellett helyet kap a halotti offícium és a teljes himnárium aprólékos, tematikusan rendezett tartalmi elemzése.

A kötetek bemutatása után Eva Veselovská, a Szlovák Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa Das System der Fragmentenbearbeitung in der Slowakei. Mittelalterliche Musikfragmente als Quellenbasis der Forschung címmel tart előadást német nyelven. Majd Roman Hankeln, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem képviseletében Chant Fragments in the North címmel ad elő online, angol nyelven.

A rendezvény zárásaképpen egy hangversenyre kerül sor, az A:N:S Chorus gregorián és többszólamú énekeket szólaltat meg középkori magyar kódexekből, Bali János művészeti vezető vezényletével.


A rendezvényen a kiadványok kedvezményesen vásárolhatók meg, és itt megrendelhetők.

A rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött, és az érvényben lévő járványügyi előírások betartásával látogatható. Kérjük, hogy részvételi szándékát 2020. szeptember 21-ig a  címen jelezze!

További információk a Kutatócsoport honlapján: fragmenta.zti.hu

Facebook esemény.