A BTK Történettudományi Intézet kutatóprofesszorának, Gyáni Gábor akadémikusnak angol nyelvű tanulmánykötete jelent meg A Nation Divided by History and Memory: Hungary in the Twentieth Century and Beyond címmel a neves Routledge kiadó térségünkkel foglalkozó könyvsorozatában. A kötetben található kilenc tanulmányban a szerző a 20. századi magyar történelem néhány fontos és gyakran tragikus eseménye kapcsán vizsgálja az egyéni és közösségi emlékezet működését, valamint a történészi múltértelmezés technikáit és vitáit. 


A kötet fülszövege magyarul:

9780367457198Az utóbbi néhány évtizedben egyre jobban tudatosul bennünk, hogy milyen nagy szerepet tölt be az emlékezés és a kollektív emlékezet a történelmi tudat szüntelen formálásában. Ráadásul a történetírás domináns nemzeti válfaja is mindinkább szembesül azzal a kihívással, melyet a múlt transznacionális megközelítés hoz magával. Ez a könyv, melyet a mai magyar történetírás egyik prominens képviselője írt, arról a törésről és megkettőződésről szól, amely egyrészt a nemzeti történeti tudatban érhető tetten, másrészt a személyes és a közösségi emlékezetek folyománya. Néhány döntő történelmi esemény sokkoló tapasztalatait, a rájuk adott heves emlékezeti reakciókat áttekintve a szerző egyúttal számba veszi a velük kapcsolatos történetírói vélekedéseket is. A könyv gondolatmenete illeszkedik a nemzetközi történész diskurzus kontextusába is.

Gyani Gabor tatk2A szerzőt az a kimondott cél vezette könyve megírása során, hogy bizonyítsa, sem a múltban, sem a jelenben nem létezik egyetlen egységes magyar nemzeti tudat, amely hiánytalanul egybefoghatná az ország állampolgárait. Mindez azzal a 19. századtól folytonos identitáspolitikával is szorosan összefügg, amely a belefoglalás és a kizárás útján próbálta megteremteni a nemzet „elképzelt közösségét”.

A szétágazó, és olykor egymással nyílt konfliktusba kerülő képzetek, értelmezések és gyakorlati magatartások, amelyek az egyes történelmi kulcsesemények velejárói voltak, kézzelfogható módon kifejezik az alapjában kettéhasadt magyar nemzeti identitás tényét.

A könyv, amelybe itt lehet beleolvasni, a most nyugdíjba vonuló kollégánk 70. születésnapjával szinte egy időben látott napvilágot.