A hagyományok szerint ez évben is a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése első napján adták volna át az akadémiai díjakat és elismeréseket, erre azonban a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor. Az MTA Elnökségének határozata szerint a díjazottak nevét az MTA 2020. május 4-én – a közgyűlés tervezett időpontjában – honlapján közzétette. 


A díjazottak között van Neumann Tibor, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, aki Ernuszt Zsigmond királyi kincstartó 1494–1495. évi – a késő középkori Magyar Királyság gazdasági, politikai és társadalmi életéről páratlanul gazdag képet nyújtó – számadásainak mintaszerű kritikai kiadásban történő közzétételéért részesült Akadémiai Díjban.

NTNeumann Tibor A BTK TTI Középkori témacsoportjának kutatója, kutatási területe a késő középkori magyar politika- és társadalomtörténet. 2003-ban végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem–latin szakán, 2007-ben doktorált. Korábban oktatott a PPKE Medievisztika Tanszékén, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészeti Intézetében. 2007–2009 között a Magyar Medievisztikai Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa, 2010-től az MTA Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, 2014-től a BTK TTI tudományos főmunkatársa.

2001–2009 között szerkesztője volt az Analecta Mediaevaliának, 2010-től a Turulnak, 2017-től pedig a Történelmi Szemle rovatvezetője.

2008-ban Akadémiai Ifjúsági Díjat, 2010-ben Kubinyi András-díjat, 2013-ban Kristó Gyula-díjat kapott.

Legfontosabb publikációi itt olvashatók.

A díjakat a kitüntetettek a következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésen, a hagyományoknak megfelelő, ünnepélyes keretek között vehetik át.

További részletek itt olvashatók. Kollégánknak szívből gratulálunk!