Bábelt kövenként – könyvbemutató

Bábelt kövenként A Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában jelent meg Szolláth Dávid Bábelt kövenként című kötete, amelynek bemutatója hétfőn volt a Kelet Kávézó és Galériában. A szerzővel K. Horváth Zsolt beszélgetett.

SzollathD konyvbemutatoA kötetről
A huszadik század első felét tárgyaló irodalomtörténeti írások központi témája a nyelv és a fordítás, valamint az irodalom és politikum összefüggése. Az esszék és tanulmányok egy része a szerző Joyce ének fordításakor szerzett tapasztalatait foglalja össze. Az írások másik csoportja József Attila költészetéről szól. Ezekben a szerző a magyar irodalom munkásmozgalom-történeti kontextusaira vonatkozó kutatást folytatja, amelyet című könyvében (2011) kezdett meg. A kötetben olvasható egy kísérlet az 1920-as évekbeli magyar irodalmi mező átfogó értelmezésére, és egy ehhez kapcsolódó résztanulmány Tormay Cécile ének antiszemitizmusáról, végül egy esszé a Rákosi korabeli humoros sírversekről. 

DSC 2263

A Reciti Kiadó és a Lendület Nyugat-magyarországi irodalom 1770–1820 Kutatócsoport könyvbemutatója

A Reciti Kiadó és a Lendület Nyugat-magyarországi irodalom 1770–1820 Kutatócsoport könyvbemutatót rendezett kedden a Próféta Galériában. A bemutatott könyvek közül a Reciti Kiadó honlapjáról letölthető a Világi énekek és versek B. P. 1800 című kötetet, amely egy Fel­vi­dé­ken 1800 tá­ján össze­ál­lí­tott kéz­ira­tos éne­kes­köny­v forráskiadványa. „Az iro­da­lom­tör­té­né­szek szá­má­ra azért fon­tos ez a szin­te el­fe­le­dett kéz­irat, mert lap­ja­in tet­ten ér­he­tő a ma­gyar ver­se­lés tör­té­ne­té­nek az a je­len­tős for­du­la­ta, mely az olasz és né­met gá­láns köl­té­szet rit­mi­kai for­má­i­nak és stró­fa­szer­ke­ze­te­i­nek meg­ho­no­sí­tá­sá­val a vál­to­za­tos­ság és gaz­da­go­dás egé­szen új le­he­tő­sé­ge­it te­rem­tet­te meg – köz­száj­ra ke­rül­vén pe­dig po­pu­lá­ris irány­zat­tá vált a XVIII. szá­zad ma­gyar lí­rá­já­ban.”

A Csörsz Rumen István szerkesztette Doromb: Közköltészeti tanulmányok 6. – amelynek témája a dunántúli populáris kultúra régi századai – teljes egészében hozzáférhető ITT.

A rendezvényen ismertették a Beöthy Zsigmond. Válogatott írások (1839–1849) (szerk., bev. Boldog-Bernád István és Mészáros Gábor) című kötetet. A könyv leírása szerint „Beöthy Zsigmond a nevezetes, számos fontos személyiséget adó, komáromi Beöthy-család tagja és az irodalomtörténész Beöthy Zsolt édesapja volt. A kötetben közzétett irodalmi munkássága természetesen az általunk meghatározott kronológiai határpontoknál sokkal tovább tart, és sokkal több műfajra terjed ki (a kortársak számára ő például ismert költő is volt).” Bővebben ITT.

Reciti 0227

Programajánló

könyvek magántulajdonbanKönyvek magántulajdonban (1770–1820) – konferencia holnap

A Lendület Nyugat-magyarországi irodalom 1770–1820 Kutatócsoport, a MOKKA Egyesület, MOKKA-R Tagozat és az MTA Könyvtörténeti Munkabizottsága közös konferenciát rendez Könyvek magántulajdonban (1770–1820) címmel 2020. március 6-án 9:00 órától az MTA Könyvtár és Információs Központban. A rendezvényen szóba kerül többek között a könyvtermelés, a könyvterjesztés, az olvasástörténet, a köznemesek és az alsópapság olvasmányai, a főúri gyűjtemények, a tudósok és az irodalmárok gyűjteményei is.  Bővebben ITT. Facebook esemény ITT.

Közvetítők és közvetítés – módszertani konferencia fiatal kutatóknak

kozvetitok01Az Irodalomtudományi Intézetben 2020. március 20-án 9:00 órától Az értelmezés hatalma konferenciasorozat részeként rendezik meg a Közvetítők és közvetítés – Kulturális transzfer a hosszú reformáció (1500–1800) kontextusában című konferenciát, amelynek célja a kulturális transzfer fogalmának és vizsgálati lehetőségeinek módszertani igényű körüljárása a 16–18. századi Európa kontextusában, figyelembe véve a kultúra ezen árnyaltabb értelmezését is. A program ITT a Facebook esemény ITT elérhető.