Történészszemmel: Trianon és következményei. Nemzetközi konferencia a Magyar Tudományos Akadémián

Beyond Trianon. The exit from war in Danubian Europe: a new era? (1918–1924)/(Trianonon túl. A háború vége a dunai Európában: új korszak? [1918–1924] címmel tart nemzetközi konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia 2020. június 11. és 13. között a trianoni békeszerződésről és következményeiről.

Egy olyan háromnapos, nagyszabású tanácskozást szervez, amelyen a hagyományos politika- és diplomáciatörténet helyett Közép- és Kelet-Európa újjászervezésére, a Magyarországon történtek regionális összehasonlítására és a társadalmi tapasztalatokra összpontosítanak. Az angol nyelvű konferenciára a magyar kutatók mellett mintegy harminc külföldi résztvevő érkezik Ausztriából, az Egyesült Államokból, Németországból, Franciaországból, Romániából, Ukrajnából, Svájcból, Olaszországból, Horvátországból és Szlovéniából. A rendezvény társszervezője a . További részletek  olvashatóak az MTA honlapján.

Romsics Gergely előadása Kolozsváron

2020. február 24-én (hétfőn) a Korunk Akadémia keretében tart előadást Romsics Gergely, intézetünktudományos főmunkatársa, a "Lendület" Trianon 100 Kutatócsoporttagja Kolozsváron Trianon és a magyar külpolitikai gondolkodás címmel. A részletes program itt érhető el.

A Somogyi–Bacsó gyilkosságról szóló beszélgetés felvétele

2020. február 12-én került sor a Politikatörténeti Intézetbenarról a fehérterrorról szóló beszélgetésrea Somogyi Béla és Bacsó Béla újságírók ellen elkövetett merénylet 100. évfordulója okán, amelynek egyik résztvevője Paksa Rudolf, intézetünk tudományos munkatársa volt. A rendezvényről készült felvétel itt tekinthető meg.

TTI0219

A Szent Korona-film bemutatója Egyiptomban

2020. február 14-én a Balassi IntézetKairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatalaszervezésében a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központban került sor a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport 65 perces koronafilmjének angol feliratos, egyiptomi premierjére, aminek révén a filmet már a negyedik kontinensen láthatták is a nézők. A kutatói teamet az utolsó (1916 végi) királykoronázás két kiadást megélt monográfiájának írója, Maczó Ferenc képviselte. Az eseményt Anba Ermia kopt püspök, a központ igazgatója, a kairói magyar és cseh nagykövet, Kveck Péter és Jan Fulík mellett megtisztelte jelenlétével a híres jezsuita szerzetes, Henri Boulad atya is. Bővebben

Interjú Katona Csabával a Magyar Tudományos Akadémia honlapján

2020. február 7-én a Magyar Tudományos Akadémiahonlapja Sörök, naplók, szerelmekcímmel tette közzé az intézetünk tudományos munkatársával, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referensével, Katona Csabával felvett interjút. A Gilicze Bálint által készített riport teljes egészében itt hallgatható meg.

Bálint Petra írása a Családtörténetek blogon

Árvák, mostohák és érzelmek. Konfliktusok a 18–19. századi parasztcsaládokban címmel Bálint Petra, a "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport tagja tollából jelent meg poszt a Családtörténetek című blogon. Az írás 18–19. századi Heves vármegyei büntetőperek alapján ad bepillantást a paraszti világban is gyakori mozaikcsaládok életébe, különös tekintettel a mostohagyerekek és mostohaszülők közötti konfliktusokra. A teljes szöveg itt olvasható.