Erdődy Edit-díj 2020

Az Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályán alapított Erdődy Edit-díjat 2020-ban Kutasy Mercédesz nyerte el Párduc márványlapon. Barangolások a latin-amerikai irodalom és művészet határterületein című könyvéért. A díjról további információkat ITT találnak.

A gyerekirodalom nagykorúsítása – lapszámbemutató

A gyerekirodalom nagykorúsítása című konferencia tanulmányait közreadó újPrae-lapszám a bemutatóját tartották 2020. február 12-én. A rendezvény beszélgetőpartnerei között volt Kappanyos András, az Irodalomtudományi Intézet munkatársa is, akinek Az elveszett ártatlanság és a visszanyerhető intimitás címmel jelent meg tanulmánya a lapban. A lapszám írásai széleskörűen reprezentálják, hogy hol tart a mai magyar gyerek- és ifjúsági irodalom- és illusztrációkutatás, hogy milyen irányvonalak mentén dolgoznak a szakértők, és milyen hiányterületek, még kutatandó ágazatok merülhetnek fel. A bemutatóról bővebben ITT, a lapszámról pedig ITT olvashatnak.

ITI0218

Beszélgetés Zrínyi Miklósról (Pulszky-délutánok 2.)

A BTK Irodalomtudományi Intézet és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében Pulszky-délutánok címmel 2020 januárjától programsorozat indult, amelynek második rendezvényén 2020. február 11-én Zrínyi Miklós költő-politikusról volt szó. A beszélgetést az esemény házigazdája, Bene Sándor irodalomtörténész, Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa vezette a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében. További részletek ITT olvashatók.

Sziklay László könyvgyűjteménye az Eötvös Könyvtárban

Sziklay László örökösei az Eötvös Könyvtárnak ajándékozták egykori kutatónk könyvgyűjteményét. Sziklay ezer szállal kötődött az Eötvös Könyvtárhoz: a régi Eötvös Collegium diákja 1929–1934 között Horváth János és Gombocz Zoltán tanítványaként, Hadrovics László, Gáldi László, Sőtér István, Varjas Béla, Martinkó András társaként ült reggeltől estig a könyvek fölött. Majd az Irodalomtudományi Intézet megalakulása után, 1956-tól visszatért a Ménesi útra, ahol könyvtárunk segítette irodalomtörténészi, komparatisztikai munkájában. (Bővebben ITT.)

Programajánló:

A Reneszánsz Osztály februári vitaülése

Az Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz Osztálya a régi magyar irodalomtörténeti oktató- és kutatóhelyekkel közösen 2020. február 25-én, kedden 16:00 órakor tartja következő vitaülését. Az előadás bemutatja a most lezáruló Nemzet, haza, vallás és szabadság – régi és új beszédmódok a Bocskai-felkelés szöveghagyományában és a 17. század magyar politikai gondolkodásában témájú kutatás legfontosabb irodalom- és eszmetörténeti szempontból releváns eredményeit. Részletek és meghívó ITT.