1 Neprajztudomany helyzete 5A néprajztudomány helyzete és jövője V. – A néprajz és a társtudományok

2020. január 23-án volt a Humán Tudományok Kutatóházában a néprajztudomány helyzetét és jövőjét felmérő konferencia-sorozat ötödik tanácskozása, amely a társtudományok és a néprajztudomány együttműködésének eredményeit és kérdéseit mutatta be. A konferencia felkért előadói a társtudományok azon művelői voltak, akik munkájuk során gyakran támaszkodnak néprajzi/antropológiai szakirodalomra, és jelentős tapasztalatot halmoztak fel néprajzkutatókkal való együttműködésük során. Az előadásokban felvetett megállapításokra és problémákra néprajzkutatók reflektáltak, majd nyílt vita követte az egyes szekciók előadásait és referátumait. További információk ITT találhatók.

1 Neprajztudomany helyzete 5 03

Megjelent a Kriza János Néprajzi Társaság Évkönyve

A kolozsvári székhelyű Kriza János Néprajzi Társaság kutatástörténeti tanulmányokat tartalmazó, 27. évkönyve Keszeg Vilmos, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológiai Intézet egyetemi tanára és Szakál Anna, a Néprajztudományi Intézet MTA Prémium posztdoktori ösztöndíjas kutatója szerkesztésében látott napvilágot. A tanulmányok sorában a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet munkatársainak dolgozatai is olvashatók. Bővebben ITT.

The Wildlife Borderwork on the Slovenian-Hungarian Border - Miha Kozorog előadása az Etnológiai Műhely keretében

A Néprajztudományi Intézet előadás-sorozata, az Etnológiai Műhely keretében 2020. január 7-én Aigars Lielbardis rigai néprajzkutató tartott előadást „Digital Catalogue of Latvian Charms” címmel, a Pócs Éva vezette „Néphit, népi vallás, mentalitás, 16-21. század: digitális adatbázisok, enciklopédikus összefoglalások” című OTKA-kutatás keretében.

Az Etnológiai Műhely soron következő ülésén 2020. február 7-én, Miha Kozorog, a Szlovén Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének tudományos munkatársa tart előadást „The Wildlife Borderwork on the Slovenian-Hungarian border” címmel, a „Védett területek a szlovén-magyar határ mentén: Az együttműködés és a fenntartható fejlődés kihívásai” című NKFIH SNN támogatta kutatási projekt keretében. A meghívó ITT olvasható.

Martinkó András-díj

4 Gulyas JuditA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének az elmúlt évben megjelent legjobb, 19. századi irodalomról szóló tanulmányt elismerő Martinkó András-díját idén Gulyás Judit, a Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa vehette át „Női műfaj volt-e a mese? Mesemondók, mesegyűjtők, meseírók” című tanulmányáért (in: Nőszerzők a 19. században: lehetőségek és korlátok, szerk. Török Zsuzsa, reciti, Bp., 2019, 293‒335.)  A díj átadása 2020. február 1-én volt az Irodalomtudományi Intézet I. emeleti tanácstermében. További információk ITT.

4 dijkioszto Martinko

Borsos Balázs akadémiai székfoglaló előadása

2020. február 10-én lesz a Néprajztudományi Intézet tudományos tanácsadójának, igazgatóhelyettesének, Borsos Balázsnak akadémiai székfoglaló előadása, „Az ökológiai lábnyom mint a kultúrák összehasonlításának eszköze?” címmel az MTA Székházában. A részletekért kattintson IDE.