Ablonczy Balázs interjúja

"Lendület" Trianon 100 Kutatócsoport vezetője, Ablonczy Balázs témacsoport-vezető, tudományos főmunkatárs 2020. január 2-án az Azonnalinak nyilatkozott. A Nem biztos, hogy Trianon másképp ne következett volna be című riport az Azonnali honlapján 2020. január 9-étől román nyelven is elérhető ITT.

 Elérhető a "Lendület" Tíz Generáció Kutatócsoport honlapja

"Lendület" program 2019. évi nyerteseinek egyike volt Intézetünk tudományos főmunkatársa, Horváth Gergely Krisztián. Kutatási programjának címe: Tíz nemzedék és ami utána következik. Vidéki társadalom az úrbérrendezéstől a vidék elnéptelenedéséig (1767–2017). A kutatócsoport arra vállalkozik, hogy Magyarország vonatkozásában feltárja mindazon eddig nem vizsgált tényezőket, amelyek az elmúlt 250 év során – az úrbérrendezés megindulásától a jelenig – a paraszti, illetve vidéki létformák ellenében hatottak. A Kutatócsoportnak elkészült a saját honlapja, amely ITT érhető el.

januar23TTI

A „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eredményei a média érdeklődésének középpontjában 

BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eredményei folyamatosan a média érdeklődésének középpontjában állnak. 2020. január 8-án Pálffy Géza, a team vezetője, intézetünk tudományos tanácsadója, Katona Csaba tudományos munkatárs, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referense és Glant Tibor, a Debreceni Egyetem docense, A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése című kötet szerzője az M5 csatorna Ez itt a kérdés...  című, 45 perces műsorának élő adásában szerepeltek. A teljes adás ITT tekinthető meg. Ugyanaznap délelőtt Pálffy Géza a Kossuth Rádió Napközben című műsorának nyilatkozott az általa 2014-ben kismonográfiájában feltárt soproni koronázások (1622, 1625, 1681) közül az utolsó eseményről felbukkant, és az Országos Széchényi Könyvtárba került nyomtatvány kapcsán. A Szent Korona 1681. december 5-én Pozsonyból Sopronba érkezéséről 13 pontban, majd Pfalz-Neuburgi Eleonóra Magdolna Terézia királyné december 9-i koronázásáról 26 pontban tudósító német nyelvű röplap különleges értékkel bír. Egyrészt jelenleg ez az egyetlen példánya ismert az egész világon, másrészt a legkorábbi olyan dokumentum, amely Európa nagyközönsége számára német nyelven beszámol a magyar felségjelvény egyik fontosabb szállításáról, végül kisebb adalékokkal szolgál még a korona soproni tartózkodásához és a királyné szertartásához is. A felvétel ITT hallgatható meg (9:17-től), a dokumentumról pedig többek között ITTITT és ITT olvasható tudósítás.

Megjelent a Világtörténet 2019. évi 4. száma

Megjelent a Világtörténet 2019. évi 4. száma, amely az olasz fasizmus megszületésével és politikai gyakorlatával foglalkozik. „A fasizmus igen bonyolult, ellentmondásos politikai eszme, amelynek társadalmi lenyomatát történészek, politológusok, szociológusok vizsgálják, elemzik. Egy évszázados távlatból is nyilvánvaló, hogy a téma összetettsége, érzékenysége napjainkban is szükségessé teszi a tudományos diskurzust, a vélemények ütköztetését. Magyarországon különösen nehéz a fasizmus kutatása, az erről való eszmecsere, hiszen a második világháborút követő évtizedek lehetetlenné tették az objektív, kiegyensúlyozott érdemi kutatásokat. A nehézségek mellett azonban határozott meggyőződésünk, hogy a hazai fasizmuskutatás elmúlt három évtizedes megkerülhetetlen eredményeire alapozva elengedhetetlen e téma további szisztematikus vizsgálata.” Andreides Gábor és Juhász Balázs szerkesztők bevezetője ITT olvasható, a legújabb szám tartalomjegyzéke pedig ITT. Megrendelhető: ITT.

Programajánló:

A Jób lázadása című film újabb bemutatója Molnár Antal részvételével

2020. január 27-én (hétfőn) 18:00 órai kezdettel az Uránia Nemzeti Filmszínház (Bp. 1088 Rákóczi út 21.) Dísztermében kerül sor a Jób lázadása című, teljeskörűen restaurált film újabb bemutatójára. A vetítés után intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója, Molnár Antal  Kabay Barna filmrendezővel, Petényi Katalin forgatókönyvíróval és Fehér Gáborral beszélget. A meghívó ITT érhető el.

Kövesse a Történettudományi Intézet Facebook oldalát!

Gyászhír

PLElhunyt Pál Lajos

2020. január 9-én elhunyt Pál Lajos, a Századok volt szerkesztője, majd felelős szerkesztője. A lap közel negyven évfolyama (1978–2016) őrzi munkájának nyomát. Emlékét megőrizzük!