PHOTO 2019 04 24 16 11 162019. április 24-én került sor – olasz és magyar meghívott vendégek jelenlétében – a Premio Roma 2019. évi díjának átadására a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, amelynek nyertese Molnár Antal, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi IntézetIntézet igazgatója, tudmányos főmunkatása.

A díjátadó ünnepséget Gian Luca Borghese, a házigazda intézet igazgatója nyitotta meg. Őt követte Giorgio Milesi, a díj alapítójának, a tavasszal elhunyt Aldo Milesi professzornak a fia, aki ismertette a díj történetét és megemlékezett számos jelentős díjazottról. A Premio Roma Olaszország, főleg Róma fontos kulturális elismerése, 2000-ben alapította az Ostiai Kulturális Egyesület (Associazione Ostia Cultura).

Az elmúlt években a díjat átvehette Giuliano Amato volt miniszterelnök; Andrea Riccardi történész, a Sant' Egidio közösség alapítója; Roberto Benigni színész, rendező; Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke; Gigi d'Alessio énekes, dalszerző; Virna Lisi színésznő; Walter Veltroni volt római polgármester, Rita Levi Montalcini Nobel-díjas orvos, Nino Manfredi színész, rendező. Ezt követően adták át a díjat Molnár Antalnak, aki, miután megköszönte a kitüntetést, olasz nyelven tartott beszédet Róma, mindannyiunk közös hazája címmel. A kitüntetéshez ezúton is gratulálunk!

Ebben – számos klasszikust idézve az ókortól a kora újkorig – Rómát Európához hasonlította, hiszen az Örök Városban ugyanúgy egymás mellett élnek a különböző nemzetek, mint a kontinensen. Hangsúlyozta: Róma nem egyszerűen multikulturális nagyváros, hanem az egységes Európa bölcsője, amely egyszerre jelent otthont és hazát a nagy és a kis nemzetek számára egyaránt. A magyarság, annak ellenére, hogy történelme folyamán hosszú ideig volt birodalmak része és nem is rendelkezett jelentős közösséggel Rómában, mégis élen járt a római jelenlét intézményes kereteinek megteremtésében. Szent István király megkoronázása után zarándokházat alapított Rómában, kilencszáz évvel később pedig a magyar kormány egy gyönyörű barokk palotát vásárolt Rómában, a Falconieri-palotát, amely mindmáig a Római Magyar Akadémia székhelye. Az átadó ünnepség fogadással zárult.