hanakklement2012. november 6-án, de. 11.00 órakor kerül sor a Hanák Péter Alapítvány díjának idei átadására, illetve Klement Judit, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet fiatal kutatója, a Hanák-díj 2011. évi nyertese Vállalkozóktól a vállalkozásig. Egy társadalomtörténeti kutatás gazdaságtörténeti haszna című előadására. Helyszín: az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet Tanácsterme (Bp. 1014 Úri u. 53., II. emelet, 224.).

Papp J - Blaschke-ikonA Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézete, az Argumentum Kiadó és a Magyar Nemzeti Galéria könyvbemutatót rendez 2012. október 30-án 16.00 órakor a Magyar Nemzeti Galéria B épületének földszinti előadótermében (Budavári Palota, Szent György tér 2.). Papp Júlia, a Művészettörténeti Intézet tudományos munkatársa Könyv és kép a 19. század elején. Blaschke János (1770–1833) illusztrációinak katalógusa című kötetét Galavics Géza, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja mutatja be. Az esemény meghívója itt látható.

Lajtha 01062012. október 12-én került sor a Lajtha László hagyatékáról szóló letéti szerződés ünnepélyes aláírására a szerződő felek között. A letéti szerződés előzménye a 2001. május 11-én kelt letéti szerződés volt Lajtha Ildikó és a Hagyományok Háza között. Az új letéti szerződés szerint a Lajtha-hagyaték kezelésével és gondozásával kapcsolatos feladatokat az abban közreműködő intézmények feladatkörüknek megfelelően választják szét. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet feladata az eredeti kéziratok, dokumentumok kezelése, feldolgozása, kutathatóvá tétele, a Hagyományok Házáé pedig a hagyaték nála maradó folklór részének és az MTA BTK Zenetudományi Intézetnél letétbe kerülő eredeti kéziratokról készült digitalizált másolatok kezelése, feldolgozása, az érdeklődő közönség számára szolgáltatás nyújtása.

Bővebben ...