Bailo12018. szeptember 1-jétől Kereszténység és iszlám. Keresztesháború és együttélés válaszútján a 16−17. században címmel új, interdiszciplináris NKFIH-projekt indult a Magyar Tudmányos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetben (NKFIH 129236). A projekt vezetője az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa, Molnár Antal, a kutatócsoport tagjai Ács Pál szenior kutató (MTA BTK Irodalomtudományi Intézet), Székely Gábor (Emberi Erőforrások Minisztériuma), valamint az MTA BTK TTI-hez segédmunkatársként csatlakozó Újlaki-Nagy Réka.

Bővebben ...

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Pécsi Tudományegyetem konzorciuma alkotta kutatócsoport, amely a Mohács 1526–2026 – Rekonstrukció és emlékezet című projektet valósítja meg, a kutatási tervben rögzített ütemben végzi munkáját. A vizsgálatok végzése folyamatos, az eredményeket pedig a tudományos publikálás szabályai szerint közlik a kutatók. A napokban semmiféle bejelentésre nem készülünk, a mohácsi csatával kapcsolatos bármiféle bejelentés vagy híresztelés a kutatócsoport tagjainak részvétele nélkül történik. A tervek szerinti következő, nagyobb nyilvánosságnak szánt szakmai programunk a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székházában, 2018. november 15-én esedékes. A Magyar Tudomány Ünnepe akadémiai programsorozat keretében négy, a kutatócsoportban résztvevő előadó mutatja be a Mohács-kutatás aktuális állását és az elért eredményeket.

Budapest–Pécs, 2018. október 05.

Dr. Fodor Pál sk.                                                       Dr. Pap Norbert sk

MTA BTK                                                                         PTE

AJA Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet konferenciát rendez Értelmezés, hatás, utóélet. Arany János és a nép költészete címmel 2018. október 4-én (csütörtökön) 9:30 órai kezdettel. A konferencia helyszíne az MTA BTK Néprajztudományi Intézet Tárgyalóterme (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., VIII em.). A meghívó megtekinthető itt.