GyergyórmeteA Nemzeti Közszolgálati Egyetem Politika- és Államelméleti Kutatóintézet, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézet, a Magyar Urbanisztikai Társaság és Gyergyóremete község interdiszciplináris tanácskozást szervez Gyergyóremetén Község, falu, urbanizált táj Erdélyben és Európában címmel 2020. április 22. és 25. között Gyergyóremetén. A konferencia leírása itt található, további részletek itt olvashatóak.

Bordos 2012 nyar 454"Lendület" program 2019. évi nyerteseinek egyike volt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, Horváth Gergely Krisztián. Kutatási programjának címe: Tíz nemzedék és ami utána következik. Vidéki társadalom az úrbérrendezéstől a vidék elnéptelenedéséig (1767–2017). Az általa vezetett "Lendület" Tíz Generáció Kutatócsoport honlapja itt érhető el.

A Kaffka Margit-díj magyarországi, illetve az államhatáron túl (diaszpórában) élő magyar nők és feministák életét, mozgalmait, történelmi és politikai küzdelmeit, nemzetközi kapcsolatait, illetve az ezeket megjelenítő kulturális, irodalmi, képzőművészeti és médiareprezentációkat gender/szexualitás szempontból kutató vagy a nemzetközi feminista elméletek és kutatás eredményeit meghonosító, azokat újragondoló kutatók kiemelkedő teljesítményét elismerő évente odaítélt díj. A díj leírása itt érhető el.

MSKutatóközpontunk nevében kívánunk Békés, Boldog Karácsonyt mindazoknak, akik munkánkat figyelemmel kísérték! Ahogy az elmúlt években, ezúttal is egy régi karácsonyt idézünk meg ezen a napon: tavaly Mátyás király karácsonyát mutattuk be Skorka Renáta segítségével, két éve Fónagy Zoltán és Katona Csaba közös írását közöltük a régi karácsonyi és újévi szokásokról, míg három éve Szekrényessy Józsefné Slachta Etelka 1842. évi karácsonyi naplójegyzeteiből közöltünk részletet. Most Márki Sándor (1853–1925) történész, egyetemi tanár, az Akadémia tagja 1886. évi karácsonyának emlékét elevenítjük fel akkori naplói segítségével.

Bővebben ...