mende150A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum megalapításának évfordulója alkalmából, a Honvédelmi Minisztérium céljainak megvalósítását támogató tevékenységéért, a magyar hadisír-gondozás antropológiai támogatásáért a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet tudományos főmunkatársának, Mende Balázs Gusztávnak a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát adományozta Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere. Kollégánknak ezúton is gratulálunk!

RakocziBölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet XVIII. Századi Osztálya és a Magyar XVIII. Század Kutató Társaság a XVIII. századi kutatásokat végző intézményekkel közösen 2019. november 12-én (kedden) 16:00 órakor tartja következő vitaülését, amelyen Csörsz Rumen István tudományos főmunkatárs A Rákóczi-nóta nyilvános és titkos története címmel tart előadást. További részletek itt olvashatók.

A „Hadak útján” ‒ A népvándorláskor fiatal kutatóinak XXIX. konferenciájának kiemelkedő szakmai újdonsága a frissen előkerült új moldáviai magyar őstörténeti leletek és lelőhelyek lesznek. Ezekről a szakmai előadások mellett bemutatunk egy tudományos ismeretterjesztő filmet is, amelyet Czigóth Sándor független filmes szakember készített. A Magyarországon először itt látható, a kutatást és az egykori etelközi szállásterület nyugati részét bemutató film címe: Őseink és a Dnyeszter vidéke. Magyar őstörténeti kutatások Etelköz nyomában.

A film előzetese:

Mindenkit várunk sok szeretettel a konferencián!

Az esemény meghívója itt olvasható, a konferencia rezümékötete elérhető itt.