47440329081 37335b770c z2019. március 21-én ülésezett a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége (két közgyűlés között legfőbb döntéshozó szerve). Az ülésre meghívást kaptak az MTA kutatóközpontjainak főigazgatói és önálló jogállású kutatóintézeteinek igazgatói. Eközben zajlott az Akadémiai Dolgozók Fórumánakdemonstrációja a magyar tudomány szabadságáért és az MTA egységéért. Az elnökségi ülésről további részletek itt olvashatóak, a demonstráció fotógalériája pedig itt tekinthető meg.

MTA elnoksegi ules 007 foto MTA Szigeti Tamas fit 1000x10000A Magyar Tudományos Akadémia nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményű, 2012-ben modernizált, alapkutatásokban kiváló kutatóhálózata maradjon az MTA égisze alatt, és irányító testületében legyen jelentős többsége a tudományos közösségnek – legutóbbi ülésén ezeket a fő szempontokat fogalmazta meg az Elnökség a kutatóhálózat jövőjével kapcsolatos tárgyalásokhoz. További részletek itt olvashatóak.

Az Indiana University Tetmajer Bizottsága pályázatot hirdet magyar nyelvű könyvek és kéziratok angol nyelvre fordítására. Pályázni a magyar történelemmel foglalkozó könyvvel vagy kézirattal lehet. A fordítót a Tetmajer Bizottság jelöli ki. A pályázat benyújtásának határideje 2018. decemer 1. Legfeljebb egy mű kap támogatást a 2019. évre A kéziratokat a pályázók egy 10-12 oldalas angol nyelvű szinposzissal és angol nyelvű tartalomjegyzékkel Borhi László számára küldjék meg az alábbi e-mail-címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Jelentős angolszász kiadó szándéknyilatkozatát, ha van ilyen, szintén mellékelni kell. Az el nem fogadott kéziratokat törlik, a nyertes értesítést kap.

2018. augusztus 20-a alkalmából a társadalomnéprajz és a kisebbségkutatás területén végzett kimagasló tudományos munkája, valamint a magyar kulturális hagyományok ápolásában betöltött szakmai és közéleti szerepe elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült Balogh Balázs, kutatóközpontunk főigazgató-helyettese, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet igazgatója, az intézet Társadalomnéprajzi Témacsoportjának vezetője, míg a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetést vehetett át Sárosi Bálint Széchenyi-díjas népzenekutató, a zenetudomány doktora, az MTA Zenetudományi Intézet nyugalmazott osztályvezetője. A kitüntetésekhez ezúton is gratulálunk! További részletek itt olvashatóak.