Az életvégi döntések filozófiai és jogelméleti kérdései címmel rendezett műhelykonferenciát a HUN-REN BTK Filozófiai Intézet 2023. november 17-én. A konferencia témaválasztása elválaszthatatlanul kapcsolódott Karsai Dániel életvégi önrendelkezési kérelméhez, amit a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) nyújtott be a közelmúltban.

csoportkep

Barcsi Tamás és Tari Gergely, az MTA Lendület Értékek és Tudomány Kutatócsoport munkatársai, valamint Zeller Judit (PTE-ÁJK) szervezők az intenzív érdeklődésre építve hibrid eseménnyel készültek; a személyes jelenlét mellett az online csatlakozás lehetőségét is biztosították, így több mint száz résztvevő követhette aktív figyelemmel a két szekcióban zajló diskurzust.

A műhelykonferencia első előadója Stánicz Péter volt, aki az ALS-ben (amiotrófiás laterálszklerózis) szenvedő ügyvéd, Karsai Dániel jogi képviselőjeként tájékoztatta a résztvevőket az ügy aktuális részleteiről. Külön figyelmet szentelt az EJEB által szükségesnek tartott szakértői meghallgatásnak, amelynek során az életvégi döntések két európai szakértőjét hallgatják meg 2023. november 27-én és 28-án.

Az első panelbeszélgetést az életvégi döntések filozófiai aspektusai tematizálták. A másfél órás eszmecserében a filozófiai és bioetikai szempontokat Kovács József (SE), Nemes László (SE) és Tari Gergely (SZTE, MTA), míg az életvégi méltóság pszichoszociális dimenzióit Biró Eszter (Magyar Hospice Alapítvány) és Csikós Dóra (Magyar Hospice Alapítvány) közvetítésével, Barcsi Tamás (PTE, MTA) moderálásában ismerhette meg a hallgatóság.

Az első panelről a közvetítés elérhető a YouTube-on:

A második kerekasztal beszélgetés az életvégi méltóság és önrendelkezés alkotmány-és büntetőjogi, valamint általános jogelméleti vonatkozásaira fókuszált. A diskurzusban a holland eutanázia-gyakorlat szakértője, Bérczes Tibor (tanár), Zakariás Kinga (PPKE) alkotmányjogász, Filó Mihály (ELTE) büntetőjogász, Kőműves Sándor (DE, MTA) filozófus és Kussinszky Anikó, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogász szakembere vettek részt. A két órás, közönség kérdésekkel záruló szekciót Zeller Judit (PTE) moderálta.

A második panelről a közvetítés elérhető a YouTube-on:

Kapcsolódó cikkek: