Harc Közép-Európáért – Szigetvár ostroma, nagy Szulejmán és Zrínyi Miklós halála, 1566 címmel megjelent a Szigetvár-könyvek-sorozat harmadik része a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet kutatóprofesszora, Fodor Pál szerkesztésében.

A könyv a 2016. szeptember 6–9-én Pécsett és Szigetvárott rendezett nem­zetközi konferencia előadásaiból összeállított angol nyelvű tanulmánykötet magyar fordítása. Az eredeti kötet 2019-ben jelent meg a leideni Brill kiadó és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont közös kiadásában. A könyv alapjául szolgáló tudományos tanácskozást Sziget(vár) 1566. évi ostromának és a két főszereplő: I. Szulejmán szultán (1494–1566) és Zrínyi Miklós (1508–1566) halálának 450. évfordulója alkalmából tartották.

fodor magyar b1

A 628 oldalas kötet nemzetközi szerzőgárdája (Egyesült Államok, Anglia, Franciaország, Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Törökország és Magyarország) igyekszik teljes képet adni a sorsdöntő év eseményeiről, a korszak hatalmi politikájáról és birodalomépítéseiről, valamint az ostromhoz és a két főhős halálához vezető útról.

Az új számvetés, amely az oszmán, a Habsburg és a magyar történelem szakértőinek közös munkáján alapul, bemutatja valamennyi korabeli szereplő szempontjait és érdekeit. Fontos célja a kötetnek, hogy a korszak két főhatalma – a Habsburg és az Oszmán Birodalom – megkapja az őt megillető figyelmet, hiszen Európa – különösen pedig Közép-Európa – 16. század közepi története nem érthető meg e birodalmak és a vetélkedésük mögött meghúzódó mozgatórugók beható ismerete nélkül. További cél, hogy felhívja a figyelmet arra a meghatározó szerepre, amelyet a magyarországi front az Oszmán Birodalom és Európa viszonyának, valamint az Oszmán Birodalom sorsának alakulásában játszott.

A kötet címnegyede itt, tartalomjegyzéke itt, Fodor Pál előszava itt olvasható.

A kiadvány ára: 5900 Ft. Megvásárolható és megrendelhető itt.