2023. november 9-én Magyarország Főkonzulátusának szervezésében a HUN-REN BTK Magyar Őstörténeti Kutatócsoport kettős régészeti könyvbemutatót tartott a Tatár Tudományos Akadémia együttműködésével az oroszországi Kazanyban.

A rendezvény középpontjában az a két magyar őstörténeti vonatkozású kötet állt, amelyeket mari és tatárföldi régészek közösen valósítottak meg a Magyar Őstörténeti Kutatócsoport munkatársaival.

1 a ket magyar ostorteneti vonatkozasu kotetA két magyar őstörténeti vonatkozású kötet

Az első kötet a Mari El területéről ismert olyan 9–11. századi kora középkori övek összefoglalása, ahol a szervesanyag-maradványoknak köszönhetően az övek szerkezete hiánytalanul tanulmányozható volt, illetve a fémtárgyak részletes anyagösszetételi vizsgálata is elkészült.

Tatyjana Bagisevna Nyikityinа: Поясные наборы населения Ветлужско-Вятского междуречья IX–XI вв. - Veretes övek a Vetluga–Vjatka-folyóköz 9–11. századi régészeti hagyatékában. Magyar fordítás és szerkesztés.: Türk A. - Jancsik B.
Magyar Őstörténeti Kutatócsoport Kiadványok 6. – Studia ad Archaeologiam Pazmaniensia 28. Budapest 2023.

Az orosz-magyar bilingvis kiadásban, a Martin Opitz kiadó gondozásában megjelent kötet teljes egészében elérhető a Magyar Őstörténeti Kutatócsoport honlapján

A másik kötet a korai magyar történelemben kulcsszerepet játszó, sajnos teljes egészében máig közöletlen temető, a tatárföldi Bolsije Tyigani leletanyagának egy részét és újabb kutatási eredményeket nyújt a szakma és a nagyközönség számára.

Халиков, А.Х.: Великая Венгрия между Волгой и Уралом.  Отв. ред.:  Ситдиков, А. Г.
Археология евразийских степей 27. A.H. Khalikov Institute of Archaeology Academy of Sciences of the Republic of Tatarstan – Center for Humanities Studies, Budapest. Research Center of Ancient Hungarians. Казань 2022.

Az orosz nyelvű kötet fontosabb fejezetei magyarul is szerepelnek a kiadványban, továbbá egy nagyobb lélegzetű angol nyelvű archeogenetikai dolgozatot is tartalmaz, amelyet a HUN-REN BTK Archeogenomikai Intézet munkatársai jegyeznek a honfoglalás kori hagyaték kelet-európai biológiai kapcsolatairól.

A közös kutatások és a kötetek jelentőségét mutatja, hogy azokat a Tatár Köztársaság Tudományos Akadémiájának elnöke, Rifkat Minnyihanov (Rusztam Minnyihanov, a Tatár Köztársaság elnökének testvére) is méltatta. Kiemelte, hogy a hosszú múltra visszatekintő tatár-magyar tudományos kapcsolatok terén mindig is kiemelkedő szerepet játszott a régészet

Az ünnepélyes könyvbemutatót követően a Főkonzulátus munkatársai levetítették a vendégeknek a Magyar Őstörténeti Kutatócsoport Lovakon, nyergekben című szakmai filmjének 2023-ban elkészült orosz nyelvű változatát

2 a konyvbemutaton a mari es a tatarfoldi kollegakA könyvbemutatón a mari és a tatárföldi kollégák

A rendezvény magyar borok kóstolásával fejeződött be.

Köszönetet mondunk Szűcs Szergej Főkonzul Úrnak és a konzulátus korábbi és jelenlegi munkatársainak a rendezvény megszervezéséért és a magyar őstörténeti kutatások támogatásáért! Hálás köszönetünket fejezzük ki továbbá Tatyjana B. Nyikityina és Ajrat G. Szitgyikov régészeknek!


Kiemelt kép: antat.ru 

A képek forrása: Realnoje Vremya/Реальное Время