2023. szeptember 26-án ünnepélyes eredményhirdetés keretében vették át oklevelüket a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának nyertes pályázói, Kiss ViktóriaSzécsényi-Nagy Anna és Szilágyi Emőke Rita, akik az eseményen röviden bemutatták kutatási projektjeiket is. 


Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Idén 19 új Lendület-kutatócsoport alakul az MTA támogatásával, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai közül:

A nyertes projektekről itt és itt írtunk bővebben.  


Kiss Viktória

Szécsényi-Nagy Anna

 

 Szilágyi Emőke Rita 

 53215676299 6df45b7663 c
   53215795425 4d5bb439d4 c

 

Az MTA kiemelt figyelmet fordít a kutatói kiválóság támogatására. 2009-ben elindított Lendület programjának elsődleges célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése. Ennek érdekében az Akadémia itthon tevékenykedő vagy külföldről hazatérő kiemelkedő fiatal tehetségeket és kimagasló teljesítményű kutatókat támogat saját kutatócsoportjuk létrehozásában, illetve sikeresen elindított Lendület-kutatócsoportjuk további működtetésében.

Kollár László Péter, az MTA főtitkára az idei nyerteseket köszöntő beszédében azt emelte ki, hogy a tudomány akkor tölti be igazán szerepét, ha nem csupán új eredményeket és cikkeket produkál, hanem a gondolkodásmódot is alakítja. Kollár László Péter köszöntője ide kattintva olvasható.

Erdei Anna főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a huszonegyedik század elejének információs zűrzavarában nehéz, de nem megspórolható feladat a tudományos eredményekről való tájékoztatás, a laikusok számára a tudományos gondolkodás és a tudományos módszer lényegének bemutatása. Erdei Anna zárszava ide kattintva olvasható.

Az Akadémia Székházában tartott ünnepélyes eredményhirdetés felvétele itt látható: