A könyv a kora újkori Kárpát-medence művelődésében: kiadás, befogadás, használat címmel Sárospatakon rendezett konferenciát 2023. szeptember 6–9. között a HUN-REN BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztálya. A rendezvény keretében átadott Klaniczay Tibor-díjat Újlaki-Nagy Réka kapta.

A magyarországi és határon túli egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeivel és a korszak kutatásában érdekelt egyéb szakmai műhelyekkel együttműködve megrendezett tanácskozás fókuszpontját kerek évforduló adta: Andreas Hess 550 éve készítette Budán az első nyomtatott könyvet, a Chronica Hungarorumot.

A konferencia előadásai a korszak könyvhasználatával, a humanista művelődésre gyakorolt hatásával, filológiai, irodalom- és eszmetörténeti jelenségeivel, valamint a kora újkorban végig megmaradó kéziratosság kérdéseivel foglalkoztak. 

A konferencia keretében a régi magyar kulturális emlékek feltárásában, megőrzésében és kiadásában kiemelkedő teljesítményért évente átadott Klaniczay Tibor-díjat 2023-ban a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet munkatársa, Újlaki-Nagy Réka kapta Christians or Jews? Early Transylvanian Sabbatarianism (1580–1621) [Keresztények vagy zsidók? A korai erdélyi szombatosság (1580–1621)] című angol nyelvű monográfiájáért.

 

sarospatak 2023 klaniczay dij2

A kötet központi kérdése, hogy mennyiben voltak a korai szombatosok a kereszténység és a megöröklött protestáns hagyomány folytatói, illetve mennyiben tudtak a zsidósághoz kapcsolódni. A díjazott mű az erdélyi vallási kultúra és reformációtörténet mélyebb megismeréséhez járul hozzá hazai és nemzetközi szinten.

konferenciafelhívás és az ülésszak programja letölhető.