A 2023. júniusában megtartott tisztújító szavazásokon a Magyar Tudományos Akadémia I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának elnökévé választották Borsos Balázst, az MTA levelező tagját, a BTK Néprajztudományi Intézet igazgatóhelyettesét és kutatóprofesszorát; valamint a MTA II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya elnökévé választották a BTK Régészeti Intézet korábbi igazgatóját, kutatóprofesszorát, Benkő Elek akadémikust.


Borsos Balázs (Budapest, 1961) magyar etnográfus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A BTK Néprajztudományi Intézet igazgatóhelyettese, kutatóprofesszora. Kutatási területei az ökológiai antropológia, etnokartográfia és afrikanisztika. 1987-ben végzett geológus–geomorfológusként az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Ugyanitt egy évvel később etnográfus, majd 1993-ban videó-szerkesztői képesítést szerzett, 1996-ban pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetemen rövidfilm-rendezői diplomát kapott. Kandidátus értekezését 1994-ben védte meg, 2010-ben az MTA doktora címet szerzett. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának 2019-ben választották. 2020 és 2023 közt az MTA I. Nyelv- és Irodalomtudományok osztályának elnökhelyettese. 2023-ban az osztály elnökének választották. 1987 óta dolgozik a Néprajztudományi Intézetben, 2010-ben nevezték ki tudományos tanácsadónak, 2020-ban kutatóprofesszornak. 2002 óta az intézet tudományos igazgatóhelyettese. Fő kutatási területe: ökológiai antropológia, etnokartográfia, afrikanisztika. Több dokumentumfilmet készített Magyarországon, Romániában, Peruban és Bolíviában, néprajzi terepmunkát végzett Kelet-Afrikában, Ukrajnában és Magyarországon. (Társ-)szerzője kilenc könyvnek és számos tudományos közleménynek magyar, német, angol és más nyelveken, ezenkívül kilenc angol regényt, illetve novelláskötetet és több szakmai tanulmányt fordított le magyarra.

Borsos Balázs. Fotó: Szilágyi Zsolt

Az MTA I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályához a következő tudományágak tartoznak: irodalomtudomány, nyelvtudomány, klasszika-filológia, néprajztudomány, orientalisztika, zenetudomány.

Az I. osztályról bővebb információ itt található.


Benkő Elek (Kolozsvár, 1954) történész, régész, muzeológus 1978-ban fejezte be tanulmányait történelem-régészet szakon az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1991-ben a történelemtudomány (régészet) kandidátusa lett, 2003-ban MTA doktora címet szerzett. 2016-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2022-ben rendes tagjává választották. A magyar középkori régészet vezető kutatója. Kutatási területei elsősorban a középkori Erdély régészete, település- és környezettörténete, a középkori réz- és ónfeldolgozás Magyarországon, és a pilisi királyi magánuradalom középkori emlékei. Benkő Elekkel az MTA Doktori Tanácsának leköszönő elnökeként készült interjú az MTA honlapján olvasható.

Benkő Elek és Zsoldos Attila. Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az MTA II. Filozófiai és Történettudományok Osztályának illetékességi körébe nyolc tudományterület: filozófia, művészettörténet, neveléstudomány, pszichológia, régészet, történelemtudomány, ókortörténet, tudomány- és technikatörténet gondozása tartozik. 

A II. osztályról bővebb információ itt található.


Kiemelt képen: Magyar Tudományos Akadémia. Mister No/Wikimedia Commons