MTA MűvGyűjt ápr62018. április 6-án 10:00 és 21:00 óra között látogatható a Magyar Tudományos Akadémia székházának első emeletén egy összefüggő, reprezentatív teremsor: a díszterem, a bizottsági termek (elnöki tanácsterem és képes terem) és a felolvasó terem – az MTA Művészeti Gyűjteményeként funkcionálva. A részletes program itt látható.

Három és egy szék

Következő #ruhatárvan! eseményünk tárgyak (és a velük való [látogatói] tapasztalatok) átlényegülését tematizálja egy Thonet szék – a No. 120 típus egy példánya – kapcsán. Ez az egyszerű, mindennapi használati tárgy hosszú évtizedeken keresztül funkcionált az Akadémia székházában – hozták-vitték a termekben; több (tíz)ezren ülhettek rajta különböző előadások, ülések, megbeszélések során –, mielőtt az 1980-as években, a Művészeti Gyűjtemény alapításával kapcsolatban nyilvántartásba vették, azaz (iparművészeti) műtárggyá minősítették át. Ekkor használata leszűkülhetett és valamennyire meg is nemesedhetett: az Akadémia Könyvtárának egyik raktárába került. Onnan vették elő 1990. április 28-án, hogy a Bölcsesség Óceánja, azaz a 14. dalai láma az Akadémia Keleti Gyűjteményében tett látogatása során azon foglaljon helyet. Az emlékezetes esemény időpontját egy, a szék ülőkéjének aljára ragasztott, kézzel írt, apró felirat hirdeti azóta (a Thonet cég eredeti nyomtatott jelzése, valamint a leltári szám mellett), kultusztárggyá, sőt – mivel a dalai láma spirituális aurájából részesült – relikviává minősítve át ezt az elhasználódott és rozoga (régebben szakszerűtlenül, durván javított) széket. A tárlat (és kísérő rendezvényei) ezeket a székre rakódott „rétegeket” különíti(k) el (és teszi[k] felismerhetővé, átélhetővé). Az esemény így „művészeti”, illetve belső, intézményi beavatkozással kívánja helyre/visszaállítani a tárgy identitását, a hagyományosan purifikáló muzeológiai gyakorlattal szemben az újabb, kritikai muzeológia nemzetközi trendjéhez igazodva.

Széken ülni, szemlélődni, töltődni és meditálni lehet!

Programok

17.00 Három és egy szék

17.30 Széken ülés. 
Kb. egy órán keresztül személyenként 3-5 percet biztosítunk egyedül a teremben a székkel. Jelentkezni a helyszínen lehet.
(Zárt program; ezalatt a #ruhatárvan! tárlat nem látogatható, csak a dísz-, elnöki-, képes és felolvasóterem.)

18.30 Mulandóság – Őszentsége a XIV. dalai láma élettörténete 
(59’, Rendezte: Goutam Ghose) című film vetítése

19.30 Meditáció Tiszteletreméltó Láma Csöpel vezetésével
Regisztrációköteles. Jelentkezni a címen lehet; az első 25 fő jelentkezését fogadjuk. 
Kényelmes, több rétegű, meleg öltözetről mindenki gondoskodjon. 
Átöltözni a mosdóban lehet.
(Zárt program; ezalatt a #ruhatárvan! tárlat nem látogatható, csak a dísz-, elnöki-, képes és felolvasóterem.)

Az esemény a Sambhala Tibet Központ és a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség segítségével és közreműködésével valósul meg. Köszönjük!